Stora beslag i samordnad insats mot grovt kriminella

I december genomförde svensk och spansk polis en samordnad insats mot ett flertal grovt kriminella personer. De är misstänka för att ha smugglat stora mängder narkotika från Spanien till Sverige, och tillgångar för flera miljoner beslagtogs vid insatsen.

Polisens nationella operativa avdelning, Noa, har i samverkan med spansk polis bedrivit spaning under två års tid mot ett kriminellt nätverk som misstänks ha smugglat stora mängder narkotika från Spanien till Sverige. I december 2020 genomförde svensk och spansk polis en samordnad insats mot en huvudman, som misstänkt vara ledare för den största kriminella organisationen i södra Spanien, och andra personer med strategiska roller inom det kriminella nätverket.

– Bra samverkan med andra länders Polismyndigheter, som bland annat spansk polis, är avgörande för att vi ska kunna genomföra den här typen av insatser och det är en viktig del i vårt arbete mot de grovt kriminella, säger Christer Nilsson, chef utredningsenheten, Noa

Huvudmannen greps av svensk polis i sin bostad utanför Helsingborg. I Spanien greps samtidigt fem personer varav flera svenskar boende i Stockholmsområdet.

I samband med husrannsakningar i både Spanien och Sverige, har tillgångar för flera miljoner kronor beslagtagits. Förutom kontanter har bilar, klockor, smycken, konst, antika- och designmöbler beslagtagits för förverkande av brottsvinster. Bland de beslagtagna föremålen fanns tavlor av Picasso, Andy Warhol, och Chagall samt klockor av märket Rolex. Flera av de dyrbara möblerna misstänkts vara stulna i samband bostadsinbrott i Stockholmsområdet, bland annat en byrå av Josef Frank värd 400 000 kronor.

– I den här insatsen har vi gjort stora beslag och vi arbetar allt mer inom polisen med att komma åt kriminellas brottsvinster, säger Christer Nilsson

Misstänkt svensk huvudman

Huvudmannen är misstänkt för grov narkotikasmuggling och grovt penningtvättsbrott, och är utlämnad till Spanien där lagföringen kommer att ske i överenskommelse mellan svensk- och spansk åklagare.

I Sverige har brottsbekämpande myndigheter i flera år betraktat honom som en strategiskt viktig person inom den grova organiserade brottsligheten. Europol beslutade därför att klassificera honom som en High value target, HVT.

Relaterade nyheter 

Misstänkt svensk huvudman i spanskt narkotikanätverk gripen (2020-12-16)