Tre män åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott

Två män från Södertälje och en man från Västerås åtalas idag för synnerligen grovt narkotikabrott. Männen som har framträdande roller i nätverk kan genom chattar knytas till 26 olika brott, bland annat till ett större beslag på över 300 kilo cannabis.

Den 18 april 2020 kontrollerade Tullverket en lastbil i Trelleborgs hamn och gjorde ett beslag på 309 kilo cannabisharts. Av chattmaterial från Encrochat framgår att den 35-årige mannen från Västerås organiserat transporten från Spanien till Sverige och att en okänd mängd av dessa 309 kilo skulle överlåtas till en 29-årig man i Södertälje.

Utredningen som helt utgår från chattmaterial från bland annat Encrochat består av tre delar där sammanlagt sex personer från Södertälje, Västerås och Botkyrka är misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott alternativt grovt narkotikabrott. Huvudärendet omfattar 4 000 sidor där de tre männen, från Södertälje och Västerås, är misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott. 29-åringen och den ena 35-åringen har båda framträdande roller i nätverk i Södertälje medan den andra 35-åringen är framträdande nätverkskriminell i Västerås som sedan 2020 varit bosatt i Spanien.

29-åringen dömdes till 12 års fängelse för sin delaktighet i dubbelmorden på Oasen i Södertälje 2010 och blev villkorligt frigiven 2018. Han har sedan dess figurerat i flera polisutredningar om grov brottslighet med sin bas i Södertälje. 35-åringen dömdes för människorov under samma rättegång och dömdes på nytt så sent som under hösten 2020 för grovt vapenbrott sedan han gömt ett skjutvapen i skogen vid Mälarbadet i Södertälje. 35-åringen från Västerås är också välkänd i kriminella sammanhang och nära vän med 29-åringen.

Framgång att polisutredningen bedrivits lokalt

Utredningen har utretts inom ramen för insats Tore 3, som är en lånsiktig insats mot den organiserade brottsligheten i Södertälje, i nära samarbete med grova brott i Västerås, Stockholm Syd och Uppsala, Regionala Utredningsenheten i Stockholm samt spansk polis.

– En viktig framgångsfaktor i detta arbete är att utredningen bedrivits lokalt i Södertälje där personkännedomen om de huvudmisstänkta är stor, samt att det rekryterats så väl grova brottsutredare som operativa analytiker och finansiella utredare, samt att ärendet bemannats kraftfullt och varit högt prioriterat, säger utredningsledare Lars Sandberg.

En utmaning har varit att analysera hur de misstänkta uttrycker sig och att pussla ihop händelseförloppet i alla de narkotikaaffärerna som polisen påstår har gjorts av de misstänkta under 2020.

– Enbart de tre huvudmisstänkta åtalas för sammanlagt 26 olika brott där stora partier av framförallt kokain och cannabis har smugglats in i Sverige men också inhandlats och sålts vidare inom Sveriges gränser, säger Lars Sandberg.

Ytterligare tre män åtalas för grovt narkotikabrott

Utöver materialet från Encrochat åtalas också tre andra män misstänkta för grovt narkotikabrott, sedan utdrag från en annan chattapplikation hittats i deras mobiltelefoner. En av dessa är en 29-årig man som utsattes för ett mordförsök vid en bensinmack i Kungens Kurva i början 2020. I 29-åringens telefon hittades chattkonversationer som visar att han vid tre tillfällen förmedlat kontakt mellan den 35-årige västeråsaren och okända köpare avseende sammanlagt 82 kilo cannabisharts. Utöver 29-åringen åtalas också en 32-årig man för grovt narkotikabrott efter att han enligt åtalet har förvärvat minst 10 kilo cannabis av västeråsaren och dennes kompanjon, en 26-årig man som också ingår i åtalet.

Rättegången inleds den 13 april i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt.