Två döms efter omfattande narkotikasmuggling genom Europa

Två personer döms till fängelse efter omfattande narkotikasmuggling genom Europa. Ärendet har bland annat inneburit att svensk polis infiltrerat ett antal individer för att komma åt de högst upp i den kriminella organisationen.

- Vi tycker, liksom åklagaren, att domen är välskriven och väldokumenterad. Domen bekräftar att våra arbetsmetoder används på ett korrekt, rättssäkert och proportionerligt sätt, säger Christer Nilsson, chef Noas utredningsenhet. 

Den 15 februari förra året greps tre personer i en koordinerad insats i både Stockholm och Portugal. Närmare 400 kilo cannabis samt en större summa pengar och andra tillgångar togs i beslag. Noa har bedrivit utredningen sedan 2017, i syfte att lagföra grovt kriminella svenskar i utlandet, som organiserar narkotikasmuggling till Sverige i stor omfattning. Under arbetet har Noa samverkat med polisen i bland annat Portugal och Spanien, samt ett antal andra länder som varit indirekt berörda i ärendet.

Ärendet har haft namnet Operation Costa och har inneburit att svensk polis infiltrerat ett antal individer i syfte att komma högst upp i den kriminella organisationen, och på så vis inhämta tillräckligt med bevis för åtal gällande synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling.

-  Nu avvakatar vi ytterligare rättslig prövning i högra instans, vid ett eventuellt överklagande, säger Christer Nilsson