15 nya poliser i Norrbotten

Efter två år med studier följt av sex månaders praktik är idag 15 nya poliser redo att möta verkligheten i Norrbotten.  

Under en ceremoni i fredags markerades slutet på grundutbildningen och idag gör de 15 polisassistenterna, åtta kvinnor och sju män, sina första arbetspass.

- Jag är förväntansfull. Det ska bli spännande att få stå på egna ben och ta egna beslut. Jag ville bli polis för att få göra skillnad för människor, och nu ska jag alldeles strax ut och förhoppningsvis göra precis det, säger Fredrik inför sitt första arbetspass i lokalpolisområde Norra Lappland.

- De är alla mycket efterlängtade, säger Magnus Modig, tillförordnad polisområdeschef i Norrbotten.

Norrbotten är det polisområde i polisregion Nord som fått det största tillskottet av nya poliser. Antalet är bestämt utifrån den tillväxt som myndigheten står inför, med målet att Sverige ska ha 10 000 fler anställda poliser år 2024.

I dagsläget har polisområde Norrbotten ett 50-tal polisstuderande på polisutbildningen. Rekryteringen inför kommande termin har periodvis gått trögt, men tycks ha tagit fart under senhösten.

- Vi har gått från noll till hälften av platserna fyllda på bara ett par månader, vilket gläder oss enormt. Vi jobbar fortfarande med att underlätta för fler att bli poliser och kanske har vårt beslut, att sökanden från Norrbotten själva får välja tjänstgöringsort, haft effekt, säger Magnus Modig, tillförordnad polisområdeschef i Norrbotten.

De 15 poliserna kommer att tjänstgöra i något av Norrbottens fyra lokalpolisområden: Luleå Boden, Piteå Älvdal, Östra Norrbotten eller Norra Lappland.

Sammanlagt har Sverige från och med idag 707 nya poliser. 46 av dem finns i region Nord.