24-årig man döms efter skott mot restaurangägare i Södertälje

Den 20 november 2018 besköts en restaurangägare i stadsdelen Lina med flera skott. En man som friades i tingsrätten döms nu av hovrätten till fängelse i 3 år och 9 månader för grovt vapenbrott och grovt olaga hot.

– Det handlar om stor hänsynslöshet när man skjuter inne i ett bostadsområde och det är mycket positivt att vi äntligen får till en fällande dom. Dessa brott är svårutredda men både ingripandepoliser, utredare, åklagare och tekniker har gjort ett utmärkt jobb med detta ärende, säger Magnus Köhler, ansvarig för insats Tore 3, namnet på en lånsiktig insats mot den organiserade brottsligheten i Södertälje.

Kort efter skjutningen 2018 greps två män som befann sig i nära anslutning till brottsplatsen. Patrullerna kunde säkra tändsatspartiklar på männen och i deras telefoner säkrades ytterligare bevisning i form av bland annat en bild på en pistol.

– De poliser som kom till brottsplatsen gjorde långtgående förstahandsåtgärder och säkrade snabbt bevisning som annars gått förlorad. Det går inte att i efterhand hämta hem de första timmarnas arbete. Om inte ingripandepoliserna hade gjort ett sådant bra arbete hade det aldrig blivit en fällande dom, säger Magnus Köhler.

Männen häktades men bevisningen bedömdes slutligen inte hålla till åtal. Bevisläget kom dock att ändras några månader senare när vapnet av en slump hittades norr om Stockholm. Polisens nationellt forensiskt center (NFC) kunde sedan visa att vapnet som användes vid brottet var samma vapen som fanns på bild i den misstänktes telefon. Trots det friades männen i tingsrätten, men åklagaren överklagade till hovrätten som nu ändrar domen rörande den 24-årige mannen.

24-åringen döms till fängelse i 3 år och 9 månader för grovt vapenbrott och grovt olaga hot. En 23-årig man frias av en oenig hovrätt då det bedöms finnas utrymme för att denne besudlats av tändsatspartiklar på annat sätt.