28-årig man åtalas för våldtäkt och våldtäktsförsök – två av offren äldre

Kunde identifieras och gripas misstänkt för våldtäkt och försök till våldtäkt på två äldre kvinnor med hjälp av DNA-topsning.

Det var i juni i år som en kvinna i Göteborg blev utsatt för ett rån i anslutning till sitt hem. Omständigheter kring händelsen, och delar som framkom under utredningens gång, gjorde att man också fattade misstanke om ett försök till våldtäkt.

Senare samma dygn blev även en annan kvinna i Ale utsatt för ett ytterligare försök till våldtäkt och dessutom en grov stöld. Denna gång en äldre kvinna.

Ett par veckor efter dessa händelser kom även ytterligare en äldre kvinna att bli utsatt, i Hisings Backa i Göteborg. Mannen misstänks för att ha våldtagit kvinnan genom samlag och annan sexuell handling – och även i det här fallet en grov stöld.

DNA-träffen blev avgörande

En DNA-träff från beslag i utredningen blev avgörande i arbetet att hitta den misstänkte mannen. DNA kunde matchats mot en man som fanns i polisens spårregister och därefter gripas.

28-åringen har varit häktad sedan den 5 juli och idag väcker åklagare åtalet mot honom.

– Utredningen har varit omfattande då det handlar om flera målsägande. Förutom DNA-träffen har mobiltömningar och positioneringar varit avgörande bevisning, säger Anna Larsson, kammaråklagare vid åklagarkammaren i Göteborg.