Åtta års fängelse för mord på polis i Göteborg

Den 30 juni sköts en polis till döds när han tjänstgjorde på Hisingen i Göteborg. På fredagen dömdes en 17-åring till åtta års fängelse.

17-åringen döms mot sitt nekande för att ha dödat polisen. Han döms också för att ha försökt döda en person med koppling till gängkonflikten i Biskopsgården.

– Mordet på vår kollega är en fruktansvärd händelse som inte bara påverkat hans närmaste utan hela poliskåren. Sorgen består men det är en lättnad att den robusta utredning som har bedrivits nu har resulterat i en fällande dom, säger Jörgen Thorén lokalpolisområdeschef för Storgöteborg Hisingen.

Tingsrätten anser att åklagaren genom bevisning i form av bland annat DNA, övervakningsfilmer och vittnesuppgifter om gärningsmannens signalement har styrkt att det är 17-åringen som är gärningsman.

Åklagaren har enligt tingsrätten också bevisat att motivet att söka upp tre personer på innergården vid Höstvädersgatan var den pågående konflikten i Biskopsgården mellan olika kriminella nätverk. Det är dock enligt tingsrätten inte bevisat mer än att 17-åringen angripit en av de tre personerna på innergården.

Tingsrätten anser inte heller att det är bevisat att 17-åringen uppfattat att den som sköts till döds var polis och det har inte heller framkommit något motiv att angripa honom eller polisen i allmänhet.

Tingsrätten uppger att utgångspunkten vid påföljdsvalet för så allvarlig brottslighet för en så ung person är att påföljden ska bestämmas till sluten ungdomsvård.

– I det här fallet är omständigheterna så försvårande att mordet i sig skulle ge livstids fängelse för en vuxen person och därtill kommer mordförsöket. Sluten ungdomsvård är då inte tillräckligt ingripande utan påföljden ska bestämmas till fängelse, säger rättens ordförande, lagmannen Göran Lundahl.

Vid bedömningen av straffets längd ska gärningsmannens ungdom beaktas. Det gör att fängelsestraffet ska bestämmas till åtta års fängelse.

17-åringen ska också betala skadestånd till polismannens efterlevande med de belopp de har begärt. Tingsrätten är enig i sin bedömning.