Äxit årets polishund!

Äxit årets polishund

Äxit årets polishund Bild: Johan Frick-Meijer

I förra veckan meddelades det att patrullhunden Äxit har fått utmärkelsen "Årets polishund 2021". Äxit tjänstgör med sin hundförare Adrian och tillhör lokalpolisområde Västerås.

I motiveringen till priset går bland annat att läsa:

"Under nomineringsperioden 2020/2021 har patrullen ett brett spann där de både räddat liv och gripit misstänkt mördare, samt att Äxit har försvarat sin förare med kollegor i trångmål. Äxit har utfört det där lite extra såväl som det vardagliga, och har under perioden ett imponerande antal gripna och omhändertaganden.

En insats Äxit och Adrian gjort som särskilt sticker ut är där patrullen räddade livet på en 13-årig pojke som tappat medvetandet under en joggingtur och blivit liggandes i solen i flera timmar. I mycket oländig terräng hittade patrullen pojken i sista stund. Vid anträffandet var pojken mycket illa däran vilket ställde stora krav på Adrian. Genom att Adrian utöver att vara hundförare då också ledde insatsen för att få annan hjälp till platsen och samtidigt utförde livsuppehållande åtgärder räddades pojkens liv."

Priset delas ut av Svenska Kennelklubben och juryn bestod av Brith Andersson, Svenska Kennelklubben, Klas Johansson, Polismyndigheten och Johan Petersson, Polisens Hundförarförbund.

Stort grattis Äxit och Adrian!