”Distansstudier passar mig bra”

Linn genomför just nu aspirantutbildningen i Gävleborg och blir färdig polis i november 2021. - Jag har läst till polis på distans i Umeå och det passar mig bra att få lägga upp studierna mitt vis, säger Linn.

Linn arbetade med hästar i många år, men i samband med att hon skaffade familj valde hon att byta yrkesbana. Hon har alltid lockats av polisyrket, men insåg att om båda föräldrarna arbetade skift skulle det bli svårt att få ihop vardagen och valde därför att läsa till kriminolog. När barnen blev större så sökte hon till polisutbildningen på distans i Umeå och antogs hösten 2019.

- Att studera på distans var det bästa alternativet för mig, eftersom jag har familj, hus och en stor flock med djur och kan därför inte flytta. Dessutom låg lärosätena med campusutbildning för långt borta för att jag skulle kunna pendla varje dag. Jag har också studerat på distans förut och det passar mig bra att få lägga upp studierna på mitt vis, säger Linn.

Studera på distans

Studierna sker på distans med fokus på de teoretiska ämnena och varvas med närstudier på plats i skolan i Umeå. Där är det undervisning i ämnen som bilkörning, fysiska tekniker och vapen.

- När du studerar hemifrån har du tillgång till inspelade eller schemalagda föreläsningar. Vi blir också indelade i basgrupper , eftersom studierna ofta sker i form av grupparbeten och när man inte är på skolan så sker kontakten via onlinemöten. Under studietiden var vi också ett gäng från samma del av landet som samåkte till Umeå och där bodde de flesta av oss på vandrarhem eller i campingstugor, säger Linn.

Tips till dig som vill bli polis

- Läs på vad det innebär att vara polis innan du söker till polisutbildningen. När du väl har kommit in på utbildningen så studera för att lära dig och inte för att klara tentor och examinationer. Det är viktigt, eftersom polisyrket är både fysiskt och psykiskt krävande. Du ska orka bära utrustning och jobba långa arbetspass samtidigt som du ska klara av att fatta snabba beslut i pressade situationer, säger Linn.

Drömmen om att bli polis

Linn har alltid lockats av polisyrket och efter att ha arbetat med andra yrken, skaffat familj och utbildat sig till kriminolog satsade hon på sin dröm om att bli polis.

- Jag är i grunden en mycket nyfiken person och gillar att vara där det händer. Jag lockas av variationen och omväxlingen i polisyrket, så att få sätta på sig uniformen och inte veta vad jag ska ställas inför under arbetspasset är en fantastisk känsla. Jag har aldrig varit en person som står bakom och tittar på när något händer utan jag tar gärna för mig och rycker in när eller där det behövs, säger Linn.

Snart färdig polis

Linn genomför just nu aspirantutbildningen i Gävleborg och blir färdig polis i november 2021. Hon lyfter vilka egenskaper som är viktiga när man jobbar som polis.

Oavsett vem jag möter i min roll som polis är mitt bemötande viktigt, och det kan göra stor skillnad i hur utgången av vårt ingripande blir. Jag kan möta ett brottsoffer som just utsatts för ett enormt trauma eller en aggressiv och våldsam person som är farlig för omgivningen. Oavsett vem, är jag en och samma person som ska kunna spela alla roller och då är det viktigt att vara lyhörd och flexibel, säger Linn.

I rollen som polis så handlar det ofta om möten med människor i utsatta situationer.

Som ingripandepolis möter man många människor på väg in i eller redan fast i yrkeskriminalitet och/eller missbruk. Jag vill bemöta dem som en människa till en annan, inte som polis och kriminell eller missbrukare. Kanske vårt samtal sår ett litet frö till förändring, det är värt att försöka, säger Linn.

Läs mer

Bli polis