Första åtalet i Västsverige efter Trojan Shield

BIlder och chat från Anom-app

Bilder på narkotika och konversationer om brottsplaner i Anom-appen ligger till grund för åtalet mot 31-åringen. Bild: Polisen

En 31-årig göteborgare åtalas för två grova narkotikabrott. Det är det första åtalet i Västsverige med bevisning från Anom – den krypterade app som skapades av FBI.

Det var den 7 juni i år som 31-åringen greps under den internationella polisoperationen Trojan Shield mot grov organiserad brottslighet. I region Väst genomfördes koordinerade tillslag mot ett tjugotal adresser främst i Göteborgsområdet.  31-åringen var en av totalt 21 misstänkta som greps vid tillslagen.

– I huvudsak har våra pågående utredningar efter Trojan Shield kopplingar till ett kriminellt nätverk i nordöstra Göteborg. Merparten handlar om organiserad narkotikahantering i stor skala, säger polisens utredningsledare Claes Hagstrand.

Bevisen finns i appen

Göteborgaren åtalas för grovt narkotikabrott vid två tillfällen i maj. Enligt åtalet har han vid det första tillfället köpt fem kilo amfetamin för att sälja vidare. En knapp vecka senare har han hanterat och sålt tio kilo hasch. Det framgår av konversationerna i den krypterade Anom-appen i den misstänktes telefon.

– Åtalet baseras huvudsakligen på dessa konversationer ihop med viss stödbevisning. Det är omfattande och detaljerade meddelanden som kompletteras med bilder på narkotika vilka jag menar har avsänts och mottagits av 31-åringen och som tydligt visar att han har köpt och innehaft narkotika, säger kammaråklagare Lars Lindman.

Nya tillslag och brottsutredningar

Sedan polisens tillslag i juni sitter 14 misstänkta fortfarande häktade varav flera är tongivande aktörer i det kriminella nätverket i nordöstra Göteborg. Under utredningsarbetets gång har information från Anom-chattarna lett till att polisen gjort nya tillslag.

– Det har resulterat i ytterligare frihetsberövanden och vi har beslagtagit narkotika, vapen och pengar. Under hösten har vi därför startat upp nya separata utredningar. Det handlar om en omfattande brottslighet med många förgreningar. Ju mer vi gräver desto mer hittar vi, säger Claes Hagstrand.

Inom kort förväntas fler åtal att väckas i de förundersökningar som bedrivs i Västsverige efter Trojan Shield.