75 personer gripna i flera insatser mot sexköp i Stockholm

Polisen grep cirka 75 personer i samband med riktade insatser mot prostitution och människohandel i Stockholms län i november.

Insatserna pågick under de två sista veckorna i november. Polisen gjorde tillslag på ett flertal adresser i city och närförorterna, samt i Sollentuna

Det handlade främst om köp av sexuella tjänster eller försök till köp av sexuella tjänster. Dessutom greps två män av Norrmalmspolisen misstänkta för koppleri. De sitter nu häktade.

Ett 50-tal av gripandena gjordes av poliser från lokalpolisområde Norrmalm.

– Lagföring av sexköpare är en viktig pusselbit i arbetet att identifiera och kartlägga bakomliggande organiserad människohandel, säger insatsledaren och gruppchef på lokalpolisområde Norrmalm, Anders Olofsson.

Greps för koppleri

– Under insatsen greps dessutom två personer misstänkta för koppleri. Det är tydligt för oss att handeln med kvinnors kroppar är en lukrativ verksamhet för utländska kriminella nätverk, säger Anders Olofsson.

Citypolisen gjorde även iakttagelsen att det skett en förflyttning av sexhandeln under det senaste året.

– Vi har sett tydliga tendenser till att en stor del av försäljningen av sexuella tjänster har förflyttats till närliggande förorter. Detta är troligtvis ett resultat av det intensiva arbete mot sexköpare som vi bedrivit i city de senaste åren, säger Anders Olofsson.

Köpare och säljare erbjöds stöd

Insatserna genomfördes i ett nära samarbete med socialtjänsten.

Personal från socialförvaltningen pratade under insatserna på Norrmalm och Södermalm med 28 personer i prostitution som erbjöds hjälp från Mikamottagningen, en specialistmottagning för prostitution.

Samtidigt tackade ett 30-tal män som blev delgivna misstanke för köp av sexuell tjänst tackade ja till stöd från Stockholms mottagning för stöd till den som vill sluta köpa sex (KAST).

Under insatserna genomfördes en personkontroll gällande prostitution på sugardejtingsidor, där en 17-åring identifierades.

Kvinnor och män bland de prostituerade

– Det är oerhört viktigt att de personer vi kommer i kontakt med, både de personer som befinner sig i prostitution och de män som köper sex, får socialt stöd i samband med sådana här insatser, säger Johan Christiansson, samordnare för socialförvaltningens arbete mot prostitution och människohandel.

– Mikamottagningen stödjer dem som befinner sig i prostitution och hjälper dem att komma ur sin situation. På behandlingsenheten KAST får de personer som köper sex hjälp att sluta med detta, säger han.

Personerna som sålt sexuella tjänster är såväl kvinnor som män, främst från Östeuropa och Latinamerika. Samtliga köpare var män.

Andra brott som uppdagades under insatserna var bland annat narkotikabrott och brott mot utlänningslagen.