Misstänkt bedragare lurar till sig kontanter av unga

Plånboken och telefonen är borta och nu kan hon inte ta sig hem till Uppsala. Med den påhittade historien misstänks en kvinna gång på gång lura till sig kontanter av människor hon möter i Göteborg.

– Vårt råd är enkelt: Ta inte ut kontanter till någon du inte känner, säger Elin Syberg Falguera, brottsförebyggare vid bedrägerisektionen i region Väst.

Bedrägerierna ökar, framför allt bedrägeri genom social manipulation via nätet och telefon. Något som uppmärksammats i veckan genom polisens insats mot bedrägerier, Operation Strålkastaren.

Men det finns också exempel på bedragare som söker upp sina offer på stan.

Tiotal anmälningar

Under det senaste halvåret har polisen i region Väst upprättat ett tiotal bedrägerianmälningar som gäller samma genomtänkta tillvägagångssätt.

Den misstänkta kvinnan beskrivs vara i 25-årsåldern och cirka 150–160 cm lång med mörkt långt hår.

Uppger att hon är bestulen

Vid varje brottstillfälle har hon kontaktat människor i 20–25-årsåldern i centrala Göteborg och uppgett att hon är på besök i Göteborg över dagen och har blivit bestulen på sin plånbok och telefon och därför saknar pengar till en biljett hem.

Hon har förmått dem hon mött att ta ut pengar och lämna över mellan 300 och 2000 kronor i kontanter.

Telefonnummer och mejladress hon uppgett visar sig i efterhand vara falska.

– Bedragare utnyttjar ofta människors godtrogenhet eller välvilja att hjälpa till och det här fallet är ett konkret exempel. Om man vill hjälpa till så är det bättre att köpa tågbiljetten istället för att ge kontanter. Eller hjälpa kvinnan till närmsta polisstation där hon kan få hjälp med att förlustanmäla sina saker och ringa en släkting.

Förhindra att fler blir lurade

Förutom de tio polisanmälningarna om fullbordade bedrägerier misstänker polisen att det finns ett mörkertal med fler drabbade.

– Vi är intresserade av uppgifter som kan hjälpa oss att identifiera kvinnan. Men det är också viktigt att fler blir medvetna om bedragares tillvägagångssätt för att förhindra att fler blir lurade, säger Elin Syberg Falguera. 

Läs mer:

Det finns flera saker du kan göra för att minska risken att utsättas för bedrägerier.