Polisen satsar på utbildning inom penningtvätt kopplat till ungdomar

Det är vanligt att kriminella vill rekrytera ungdomar till att tvätta pengar. Bedrägerigruppen i region Öst genomför nu utbildningar för grupper inom bland annat ingripandeverksamheten för att skydda ungdomar från att bli penningsmålvakter.

En penningmålvakt är en person som tvättar pengar genom att upplåta sitt konto och hjälper till att flytta, ta ut eller föra över pengar som kommer från brottslig verksamhet.

- Tillsammans med FU-ledare har jag besökt grupper inom ingripandeverksamheten samt områdespoliserna i bland annat Jönköping. Under dessa möten har vi utbildat poliser kring ungdomar och penningtvätt samt belyst vikten av att skapa bra förutsättningar till utredaren redan initialt i polisära ingripanden, säger Marco Sannelius som arbetar på bedrägerigruppen i Jönköping.

Att utnyttja ungdomar som penningmålvakter är inget nytt, men tidigare krävdes mer organiserande och personerna som agerade målvakter var ofta medvetna som sitt agerande. Idag har digitaliseringen gjort det både lättare och snabbare att föra över pengar mellan olika bankkonton.

- Mitt tips till ungdomar är att inte lita på människor ni inte känner eller har en relation till. För inte över pengar till okända mottagare, betala inte större belopp i förskott vid inköp på annons och lämna aldrig ut mobilt bank-ID eller bankdetaljer, fortsätter Marco.

Mer läsning om penningtvättbrott