RLC är polisens operativa nav – avsnitt 10 av Polispodden Umeå

Har du ringt 112 för att få hjälp av polis? Då hamnade du hos polisens regionledningscentral – RLC. I Polispodden Umeå berättar RLC-operatören Cecilia om vad hon kallar ”världens bästa jobb”.

RLC Nord i Umeå täcker fyra län – förutom Västerbotten även Norrbotten, Västernorrland och Jämtland. Härifrån leds det händelsestyrda polisarbetet över mer än halva landet.

Programledarna Linnéa Andersson och Victor Öberg har bjudit in RLC-operatören Cecilia för att få veta mer om polisens operativa nav.

– Det är ett spännande och omväxlande jobb. Vi får vara med, vi får hjälpa till, vi får göra skillnad för andra, säger Cecilia om sitt arbete som RLC-operatör.

Många som ringer in till polisen är skärrade och rädda, det kan vara många känslor i samtalen. Cecilia säger att hon lärt sig hantera det med tiden och även att lyssna på det som inte sägs – eller på vad som inte händer.

– Det är mycket som kommer in till oss, det är högt och lågt. Man får lära sig att handskas med människor i olika stadier av kriser. Vi försöker skaffa oss så mycket information vi kan för att kunna göra en rättvis bedömning av alla ärenden som kommer in till oss, berättar hon.

Spännvidden i telefonsamtalen är stor. Ibland är ärendet inte något för polisen, ibland är behovet av polis mer än akut. Jobbet kan vara utmanande.

– Det är svårt att inte se, utan bara höra det som händer på platsen. Jag kan få trehundra i puls sittandes i min stol av att höra skiftningen i patrullens röster eller höra personens skrik utan att kunna se vad som händer, säger Cecilia.

Lyssna på avsnitt 10 av Polispodden Umeå så får du veta vad som krävs för att bli en RLC-operatör.

Lyssna på Polispodden Umeå

Du hittar alla avsnitt på platser där poddar finns, exempelvis PodBean, Acast, Apple Podcaster och Spotify.