RLC är polisens operativa nav – avsnitt 10 av Polispodden Umeå

Har du ringt 112 för att få hjälp av polis? Då hamnade du hos polisens regionledningscentral – RLC. I Polispodden Umeå berättar RLC-operatören Cecilia om vad hon kallar ”världens bästa jobb”.

RLC Nord i Umeå täcker fyra län – förutom Västerbotten även Norrbotten, Västernorrland och Jämtland. Härifrån leds det händelsestyrda polisarbetet över mer än halva landet.

Programledarna Linnéa Andersson och Victor Öberg har bjudit in RLC-operatören Cecilia för att få veta mer om polisens operativa nav.

– Det är ett spännande och omväxlande jobb. Vi får vara med, vi får hjälpa till, vi får göra skillnad för andra, säger Cecilia om sitt arbete som RLC-operatör.

Många som ringer in till polisen är skärrade och rädda, det kan vara många känslor i samtalen. Cecilia säger att hon lärt sig hantera det med tiden och även att lyssna på det som inte sägs – eller på vad som inte händer.

– Det är mycket som kommer in till oss, det är högt och lågt. Man får lära sig att handskas med människor i olika stadier av kriser. Vi försöker skaffa oss så mycket information vi kan för att kunna göra en rättvis bedömning av alla ärenden som kommer in till oss, berättar hon.

Spännvidden i telefonsamtalen är stor. Ibland är ärendet inte något för polisen, ibland är behovet av polis mer än akut. Jobbet kan vara utmanande.

– Det är svårt att inte se, utan bara höra det som händer på platsen. Jag kan få trehundra i puls sittandes i min stol av att höra skiftningen i patrullens röster eller höra personens skrik utan att kunna se vad som händer, säger Cecilia.

Lyssna på avsnitt 10 av Polispodden Umeå så får du veta vad som krävs för att bli en RLC-operatör.

Lyssna på Polispodden Umeå

Du hittar alla avsnitt på platser där poddar finns, exempelvis PodBean, Acast, Apple Podcaster och Spotify.

Tidigare avsnitt av Polispodden Umeå

 1. En vanlig dag i Umeå
  Poddens första avsnitt handlar om hur en vanlig dag som polis i Umeå ser ut och vad poliserna i yttre tjänst arbetar med när de inte åker på larm.
 2. Först på plats
  Hur är det att komma först till platsen för en allvarlig olycka eller ett grovt brott? IGV-polisen Lisa Rydelius minns tillbaka på ett ärende där en skadad persons liv låg i hennes händer.
 3. Alkohol och droger i trafiken
  Om polisens förebyggande arbete mot alkohol och droger i trafiken. Trafikpolisen Gabriella Varodell berättar att mer än en begravning varje vecka året runt sker på grund av alkohol och droger i trafiken, och svarar på vad som sker när misstanke om rattfylleri uppstår.
 4. Polisen och känslorna
  Regionpolischef Micael Säll Lindahl gästar och pratar om känslor, allt från hur olika människoöden kan beröra till att hantera sina känslor på ett professionellt sätt och inte blir för emotionell vid ett ingripande eller ärende.
 5. Kriminalteknikerns vardag
  Vad gör egentligen en kriminaltekniker? Polispodden Umeå gästas av Linda Paringer som berättar om spårsäkring, bollande av hypoteser och DNA på hamburgare. Hon tipsar också om vad man ska tänka på om man blivit utsatt för exempelvis ett inbrott.
 6. UAS – polisens nya verktyg i luften
  UAS (unmanned aerial system) som i folkmun kallas för drönare och används inom polisen till allt från brottsplatsdokumentation till eftersök av försvunna personer. – Jag skulle säga att det är bingo som UAS-operatör att hitta en människa och rädda liv, säger trafikpolisen Johan Löfstedt som är utbildad UAS-operatör.
 7. Hund i tjänst
  Hundföraren Niklas Edling och hans arbetskollega schäfern Rapports Guard spelar huvudrollerna. Niklas reder bland annat ut vad som karaktäriserar en bra polishund och om polishundar måste ha ”coola” namn. Och vad hände den gången när Guard spårade en inbrottstjuv som tog sin tillflykt in i en annan villa?
 8. Ersbodaskjutningen
  I januari 2019 inkommer larm om en pågående skottlossning utomhus på Ersboda i Umeå. Linnéa Andersson är då ny polisaspirant och har precis klivit på sitt allra första nattpass. Hon kallas till platsen tillsammans med bland andra poddens programledare Ofelia Johansson och Victor Öberg. Hör deras berättelser.
 9. Om att bli polis
  Drömmer du om att bli polis? Möt Alexander som en pilotkarriär senare beslutade sig för att följa sin dröm om att bli polis. Tillsammans med poddens programledare Linnéa Andersson och Victor Öberg berättar han om fördelarna med att bli polis efter 30, om hur distansutbildningen fungerar och huruvida aspiranten var som han hade tänkt sig.