”Ta chansen – du kommer inte att ångra dig!”

Felix genomför just nu aspirantutbildningen i Gävleborg och blir färdig polis i november 2021. Han uppmanar fler att söka till polisutbildningen , eftersom du kommer att få det bästa yrket.

- Jag har alltid velat arbeta med människor och finnas där både i bra och svåra situationer. När jag gjorde min utlandstjänstgöring som soldat i Mali så förstärktes den känslan. Under min aspirantutbildning har jag sett att jag som polis faktiskt kan göra skillnad och hjälpa människor och det är det viktigaste för mig, säger Felix.

Vad gjorde du innan du blev polis?

Direkt efter gymnasiet gjorde jag lumpen och arbetade sedan som soldat i Försvarsmakten i cirka 3,5 år. I slutet kände jag att det var dags att gå vidare och då kändes polisyrket som det mest naturliga och självklara valet. Innan jag läste vidare på polishögskolan arbetade jag som larmtekniker under ett par månader.

Varför tycker du att man ska söka till polisutbildningen?

Jag rekommenderar polisutbildningen helhjärtat till alla som känner att de vill göra skillnad och växa som person. Yrket är också en utmaning och du får testa dina gränser, eftersom du aldrig vet hur din arbetsdag ser ut. Du kommer heller inte alltid vara bekväm och du kommer att ställas inför situationer som du aldrig tidigare har upplevt. Samtidigt är det också oerhört givande och du lär dig mycket om dig själv.

Utbildningen på polishögskolan har varit otroligt rolig och lärorik, en tid jag aldrig kommer att glömma. Jag har också fått vänner för livet, oavsett vilken stad jag passerar igenom i Sverige så finns det alltid någon som jag kan stanna till hos.

Hur förberedde du dig inför testerna?

När jag sökte till Försvarsmakten fick jag också göra tester, så jag var lite förberedd på vad som väntade. Till polisutbildningen var det dock fler tester. Jag förberedde mig mentalt på ett par krävande dagar. Jag såg också till att vara utvilad och äta bra mat. Är du van att träna sedan tidigare är de fysiska testerna inga problem. Min rekommendation är att du inför testerna har en öppen syn och är ödmjuk. Det viktigaste är att du är dig själv.

Hur upplevde du intelligens- och kunskapstesterna?

Jag upplevde de som utmanande, men att de låg på en väldigt bra nivå. 

Har du något medskick till de som ska söka polisutbildningen?

Till dig som funderar på att söka vill jag bara återigen säga; ta chansen, du kommer inte att ångra dig utan du kommer att få det bästa yrket. Att få hjälpa människor, utmana sig själv och växa som person ger så otroligt mycket.

När du påbörjar utbildningen så gå in med ett öppet sinne. Visst blir det många timmars plugg och det kan vara jobbigt ibland. Det är också mycket som är nytt, men med stöd från alla studenter, lärare och speciellt dem som ingår i ens grupp så kommer man långt. Hela utbildningen är ett lagarbete, precis som själva polisyrket.

Läs mer

Bli polis