Tolv misstänkta båtmotortjuvar gripna i Stockholms län

En båtmotor

Två grupperingar som misstänks ha sysslat med organiserade stölder av båtmotorer har gripits.

Två grupperingar som misstänks ha sysslat med organiserade stölder av bland annat båtmotorer har gripits i Stockholms län. De tolv gripna greps vid två olika tillfällen och de hade stöldgods med sig vid gripandena.

– Vi har gjort tillslag vid två tillfällen och sammanlagt hittat ett tiotal stulna båtmotorer som vi nu också lokaliserat ägarna till. Det är uppenbart att det är frågan om ett systematiskt och organiserat arbete och att det handlar om internationella brottsnätverk, säger Mattias Eklöf, gruppchef på gränspolisen hos polisen i region Stockholm.

Det första tillslaget skedde i norra Stockholms län den 17 november. Vid det tillfället greps sju personer och det hittades fyra båtmotorer. Vid husrannsakan i annan lokal hittades sedan ytterligare stöldgods, bland annat olika maskiner och kläder. Gripandet skedde tidigt på morgonen då de sju misstänka troligen varit ute på en stöldrunda och kom hem med stöldgods.

Det andra tillslaget skedde i södra Stockholm den 23 november. Då greps fem personer och det hittades fem båtmotorer. Ägarna till samtliga stulna båtmotorer är lokaliserade och det handlar om stölder i hela Stockholms län – bland annat på Värmdö och Ekerö.

– De här grupperingarna jobbar i hela Stockholms län och stölder har skett på flera håll. I detta arbete ser vi vikten av att som båtägare tänka brottsförebyggande. Båtmotorer som är märka går att spåra och sedan också att få tillbaka, säger Ulrika Barck-Holst på Sjöpolisen i region Stockholm som arbetar med utredningen av ärendet i norra Stockholms län.

Samtliga gripna är män och de är misstänkta för grov stöld alternativt grovt häleri. Samtliga är häktade. 

Förebygg stölder av båt och båttillbehör

Så kan du förhindra stölder ur eller av din båt:

  • Märk din motor med dold och synlig märkning. Många båtföretag utför detta. Ristar du in en märkning själv så är ett personnummer bättre än ett namn.
  • Se till att båten sitter väl förankrad med ett godkänt lås.
  • Spårsändare GPS/GSM/VHF är förebyggande. Kontrollera med ditt försäkringsbolag vilken typ de godkänner.
  • Försvåra för tjuven när båten står på land. Regelbunden tillsyn är viktigt.
  • Stölder sker oftast när det är mörkt – bra belysning är därför viktigt.
  • Försök att tänka som en tjuv – hitta de svaga länkarna och förebygg där.

Läs mer i denna länk.