17 stulna båtmotorer anträffade i förråd i södra Stockholm

I samband med att båtar tas upp ur vattnet och läggs på land sker många stölder av båtmotorer. Polisen har i dagarna fått ett antal larm om stulna båtmotorer och anträffade också fredag den 8 oktober 17 stulna båtmotorer i ett förråd i södra Stockholm.

Under natten till fredag den 8 oktober ringde en båtägare till polisens ledningscentral och uppgav att han kunde se att hans båtmotor som har GPS var i rörelse i närheten av Kalviksbrygga på Värmdö.

Mannen kunde också via sin mobiltelefon se att båtens strömförsörjning blivit bruten. Polis kallades till platsen med bland annat hundpatrull.

Vid brottsplatsen påträffades båt och motor och hundpatrullen ficks snabbt upp ett spår som gick in skogen. Efter en tids spårande påträffades en misstänkt gärningsman som greps. Han är nu häktad misstänkt för försök till grov stöld, brott mot knivlagen och olovlig vistelse i landet i strid med återresandeförbud.

Senare under förmiddagen samma fredag ringde ytterligare en båtägare till polisen. Båtägaren kunde också se att dennes båtmotor var i rörelse vid en annan båtplats på Värmdö. En polisinsats inleddes och båten påträffades ett par hundra meter från förtöjningsplatsen. Båtägaren kunde också se att båtmotorns GPS-positionering indikerade att båtmotorn fanns vid eller i ett förråd i södra Stockholm.

Omständigheter gjorde att polisen fattade misstankar om att det fanns stöldgods i två förråd. I samband med kontroll av dessa påträffades sammanlagt 17 stycken båtmotorer till ett värde av minst en miljon kronor.

De två män som har hyrt dessa förråd är misstänkta för grovt häleri. I de pågående förundersökningarna utreder polisen samband mellan dessa brott. Polisen har lokaliserat ägarna till samtliga motorer.

Skydda dig mot båtmotorstölder

  • Märk din motor med dold och synlig märkning. Många båtföretag utför detta. Ristar du in en märkning själv så är ett personnummer bättre än ett namn.
  • Se till att båten sitter väl förankrad med ett godkänt lås.
  • Spårsändare GPS/GSM/VHF är förebyggande. Kontrollera med ditt försäkringsbolag vilken typ de godkänner.
  • Försvåra för tjuven när båten står på land. Regelbunden tillsyn är viktigt.
  • Stölder sker oftast när det är mörkt – bra belysning är därför viktigt.
  • Försök att tänka som en tjuv – hitta de svaga länkarna och förebygg där.

    Båtstölder - förhindra genom båtsamverkan