DNA-träff löser våldtäktsfall mot barn – efter 16 år

Polisen i Västsverige har utrett ett omfattande ärende med grova sexuella övergrepp mot barn. Den misstänkte mannen lämnade ett DNA-prov som resulterade i en träff på en grov barnvåldtäkt för 16 år sedan.

I september förra året greps en man i Halland, misstänkt för flera sexualbrott mot barn på olika platser i Sverige.

– Det blev upprinnelsen till ett omfattande utredningsarbete, bland annat it-forensiska undersökningar, genomgångar av bilder och filmer där barn utsätts för övergrepp. Flera utredare och it-forensiker har arbetat med ärendet under det senaste året, säger Birgitta Dellenhed, chef för regionalt it-brottscentrum vid polisregion Väst.

När mannens mobiltelefon togs i beslag upptäckte polisen ett avancerat mappsystem med namn på unga flickor som efteråt kunde identifieras. Flickorna var 10-12 år gamla när övergreppen skedde, den yngsta bara åtta år.

Flickorna misstänks ha utsatts för våldtäkter antingen via nätet eller i enstaka fall när mannen träffat flickorna fysiskt.

Bland annat ska mannen ha hotat att sprida nakenbilder vidare om barnen inte skickade fler bilder och filmer till honom.

Mannen åtalas nu vid Varbergs tingsrätt för totalt 34 åtalspunkter, främst flera fall av våldtäkt mot barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och sexuellt ofredande.

Åtalet omfattar också grovt barnpornografibrott, då han haft över 1350 fotografier och filmer, varav cirka 480 bedöms som grovt material.

Mannen som är i 35-årsåldern har suttit häktad sedan den 17 september förra året. Under utredningen har polisen tagit ett DNA-prov på honom, vilket gav utslag i ett ärende om en våldtäkt i Östergötland 2005, då en nioårig flicka våldtogs under dödshot i ett skogsområde.

– Det är ännu ett exempel på hur viktigt det är att rutinmässigt DNA-topsa i de fall vi kan göra det. Även brott som ligger långt tillbaka i tiden kan klaras upp, säger Birgitta Dellenhed.

I polisförhören har den häktade mannen nekat till att ha gjort något brottsligt.

Enligt polisutredningen handlar det om ett systematiskt kontaktsökande via nätet som lett till att barn utsatts för sexuella övergrepp.

Ett stort antal barnförhör har hållits på olika platser i landet.

– Barn är extremt utsatta på nätet och blir lurade utan att vuxna märker det. Föräldrar bör inte bara fråga sina barn hur de haft det i skolan på dagen, utan även hur de haft det på nätet under dagen och kvällen, säger Birgitta Dellenhed.

Fakta: Skydda dig mot gromning

  • Gromning innebär att någon tar kontakt med barn under 15 år för att längre fram begå övergrepp. Vid gromning sker oftast den första kontakten på ett sociala medier eller spel.
  • Det här kan hända alla barn. Både tjejer och killar. Det är aldrig barnets fel.
  • Övergreppen som barnen utsätts för orsakar ofta skam och skuld och det är därför viktigt att vuxenvärlden stöttar barnen.
  • Om någon tar kontakt med dig och du blir misstänksam - berätta för en vuxen du litar på.
  • Om du ska träffa en kompis du bara haft kontakt med på nätet, ta alltid med en vuxen vid första träffen. Gå aldrig hem till någon.

Mer information om gromning