Lockar unga med snus och alkohol på Snapchat – misstänkt anhållen för rån

Sedan i somras har flera unga i Göteborgsområdet kommit i kontakt med Snapchat-kontot för att köpa bland annat snus och alkohol. Vid bestämd träff blir dem rånade.

- Det har varit en serie rån av den här typen sedan början av sommaren. Gärningspersonen, eller personerna, använder sig av ett Snapchat-konto för att locka ungdomar och råna dem på värdesaker, säger Patrik Eriksson, gruppchef för rångruppen i Storgöteborg city.

I dagsläget hanterar polisen tio ärenden i olika konstellationer av misstänkta – den idag anhållna misstänkte personen förekommer i sju av dem.

- Misstänkt är ung, i övre tonåren. Utöver denne har vi hört ytterligare personer kopplade till händelserna, även dem i mycket unga åldrar.

Tillvägagångssättet är unikt såtillvida att det i flera fall handlar om ett specifikt konto som kontaktar utvalda ungdomar, i ett begränsat område.

Sett till landet har det skett rån på liknande sätt. Bland annat dömdes i augusti en kvinna och två män till närmare fyra fängelseår sammanlagt, efter ett omtalat källarrån där man lockade målsäganden genom Snapchat. 

- Vi är på väg att komma tillrätta med en rätt komplex utredning som vuxit under tidens gång.

Brott mot barn och unga

Om du misstänker brott mot barn och unga är det viktigt att du anmäler det till polisen. I Sverige räknas man som barn till den dag man fyller 18 år. Läs mer här.

Råd till föräldrar

  • Ha en öppen dialog om med din tonåring om inställning till alkohol, fester och att vara ute sent på kvällarna.
  • Ta reda på vilka appar, sociala medier och spel barnet använder och prata om dem tillsammans med barnet.
  • Prata gärna med föräldrarna till ditt barns kompisar så att ni är fler som har koll.
  • Var beredd att åka iväg under kvällen om något skulle hända.
  • Ring polisen om något händer; akut 112, ej akut 114 14.