Man åtalas för mord i Hjällbo

En 22-årig man åtalas för mord, mordförsök och grovt vapenbrott den 30 maj i Hjällbo. En 44-årig man avled i skjutningen och tio personer utsattes enligt åklagaren för mordförsök.

– Den misstänkte greps direkt efter skjutningen och från start kunde ett 20-tal medarbetare vid polisen arbeta med fallet. Vi har lagt ned stora resurser på bland annat analyser av beslag och filmmaterial och har snabbt kommit framåt i utredningen, säger Kristina Hakenmyr, utredningsledare vid polisens utredningsenhet i region Väst.

Den åtalade 22-åringen har i förhören förnekat mord och mordförsök men erkänt grovt vapenbrott.

– Jag påstår att mannen har begått mordet och mordförsöken tillsammans och i samförstånd med en annan person, som vi inte kunnat identifiera. Den misstänkte erkänner grovt vapenbrott men förnekar i övrigt. Jag bedömer bevisläget som gott, säger kammaråklagare Sara Toreskog vid Göteborgs åklagarkammare.

Utredningen visar inte att händelsen är tydligt gängrelaterad, enligt åklagaren.

Efter mordet har polisen fortsatt ett offensivt arbete för att öka tryggheten i lokalpolisområdet. Ett våldsamt upplopp två dagar före mordet klarades upp redan efter några veckor, då elva personer dömdes till fängelse.

– Det paradoxala är att sådana allvarliga händelser som det våldsamma upploppet och mordet har lett till att polisen i dag har ännu närmare kontakt med invånarna i området, vilket underlättar vårt arbete med att bekämpa brott, säger Ulf Merlander, chef för lokalpolisområde Nordost.

Rättegången beräknas inledas den 1 november och pågå i sex dagar.