Medborgarmedalj för livsräddande insats

Thomas Nilsson tog emot Polismyndighetens medborgarmedalj i silver från regionpolischef Klas Johansson under gårdagens ceremoni på polishuset vid Ernst Fontells plats i Göteborg.

Thomas Nilsson tog emot Polismyndighetens medborgarmedalj i silver från regionpolischef Klas Johansson under gårdagens ceremoni på polishuset vid Ernst Fontells plats i Göteborg. Bild: Fredrik Svedemyr

Polismyndigheten region Väst delar ut medborgarmedaljer till personer som på olika sätt gjort insatser för att avvärja fara för liv, hälsa eller värdefull egendom.

Tillsammans kan vi på olika sätt bidra till en ökad trygghet och hjälpa varandra. Ett exempel på detta är de insatser medborgare gör i vardagen för att rädda liv, såväl som att bidra till minskad brottslighet. Polismyndigheten region Väst har med en ceremoni under tisdagen på polishuset vid Ernst Fontells plats delat ut en medborgarmedalj i silver.

Brinnande bil

I slutet av augusti förra året bromsar föraren till en personbil in för ett djur som springer över E45 i höjd med norra Skepplandamotet. Bilen får sladd, snurrar några varv och hamnar slutligen på sidan i diket. Motorn börjar brinna. Föraren och passageraren sitter kvar i bilen. Samtidigt kommer Thomas Nilsson körande från sitt jobb i Fjärrås på väg hem till Sunne i Värmland. Han stannar bilen vid vägkanten och springer fram till olycksplatsen. Snabbt tar han sig upp på bilen, som står på högkant. Han hjälper först passageraren ut ur det brinnande fordonet och sedan föraren. Ytterligare en bil stannar. Föraren har med sig en brandsläckare och Thomas släcker elden. Både föraren och passageraren i fordonet som hamnat i diket var svårt chockade, men i övrigt utan större fysiska skador.

– Jag såg att det brann och tänkte att jag först och främst måste kolla så att ingen är skadad. Dörren blir tung när bilen ligger på sidan. Men jag fick upp den och kunde hjälpa dem ut. De var mest chockade, säger Thomas Nilsson.

Inspirera andra

Till vardags jobbar han med racingbilar och motorer. Han har därför kanske en större mental förberedelse för att saker kan gå illa.

– Jag blir kanske inte lika chockad när något sådant här inträffar. Det var många som bara körde förbi. En del saktade in och filmade med mobilen och det tycker jag är illa. Nu är jag inte precis den som gillar att stå i rampljuset. Men det är kul att mitt agerande blir uppmärksammat på det här viset. Det kanske kan inspirera andra, säger Thomas Nilsson.

Han får nu Polismyndighetens medborgarmedalj i silver med motiveringen ”..att ha visat särskild rådighet genom att ingripa och avvärja fara för liv och hälsa den 28 augusti 2020 på E45 i Skepplanda, Ale kommun.. Han lyckades få ut två personer ur en bil som voltat och låg på högkant där de satt fast. Under tiden fattade dessutom bilen eld.”

– Det känns roligt att kunna uppmärksamma medborgare som på ett föredömligt sätt ingriper för att antingen förhindra brott och bidra till vår gemensamma trygghet eller som i det här fallet faktiskt rädda liv, säger regionpolischef Klas Johansson.