Narkotikainsats på krogarna på Norrmalm och Östermalm gav gott resultat

44 brott rapporterades under en två veckor lång insats mot narkotika i centrala Stockholm i samband med att restriktionerna på krogarna lättade i september.

Insatsen pågick under vecka 38 och 39. Polisen befarade att narkotikabruket skulle öka på krogarna i stadsdelarna Norrmalm och Östermalm, vars rika krogliv fått stå tillbaka under coronapandemin.

Därför beslutades det om en insats mot narkotika i krog- och restaurangmiljön i Lokalpolisområde Norrmalm.

En del av insatsen gick ut på att polisen uppsökte nöjeslivet för att skapa en lägesbild över narkotika- och ordningsproblematiken genom att samtala med krögare och ordningsvakter.

Kokain vanligaste drogen i krogmiljö

Polisen såg att berusningsgraden av alkohol generellt var hög redan tidigt på kvällen. För att upptäcka förekomsten av narkotikabrott krävs ett tränat öga.

– På Stureplan på Östermalm är kokainet mest förekommande. På och i anslutning till krogarna rapporterades flera personer för eget bruk, och i förekommande fall även för innehav av kokain, berättar Magnus Lind, polisinsatschef.

Koppling till nätverkskriminalitet

Totalt rapporterades 44 narkotikabrott av olika karaktär under insatsens två veckor. I flera fall genomfördes även husrannsakningar där ytterligare narkotika påträffats.

– Insatsen är en del av ett pågående arbete mot narkotikaanvändningen i de här områdena. Arbetet mot narkotika är en viktig del i kampen mot nätverkskriminalitet och den brottslighet som följer med narkotikahandeln, säger Thomas Backemo, biträdande LPO Chef på Norrmalm.