Polisen genomförde hastighetskontroller i Göteborg, 22 körkort omhändertagna

Polisen genomförde hastighetskontroller i Göteborg, 22 körkort omhändertagna

Polisen genomförde hastighetskontroller i Göteborg, 22 körkort omhändertagna Bild: Polisen

Under fredagseftermiddagen och kvällen genomförde polisen hastighetskontroller på flera ställen runtom centrala Göteborg och på Hisingen.

– Vi genomför hastighetskontroller på strategiska platser med fokus på toppar – vilket innebär att vi koncentrerar oss på att stoppa bilister som kör minst 31 km för fort, berättar Anders Schääf, gruppchef på trafikpolissektionen.

Påföljden för den här typen av hastighetsöverträdelse blir att föraren förlorar körkortet. Transportstyrelsen bestämmer spärrtiden.

– Dagens allvarligaste fortkörning var på E6, Örgrytemotet. Mannen körde i 166 km/h där gällande hastighetsbegräsning är 70 km/h. Samme man har vid två tidigare tillfällen blivit av med sitt körkort för just hastighetsöverträdelse.

Anders Schääf understryker att det alltid finns ett skäl till att hastigheten är sänkt på en viss sträcka – som antal påfarter vid vägsträckan, mängden fordon på vägen och liknande.

– Hög hastighet dödar. Vi jobbar för att rädda liv. Folk tänker inte på vad följderna kan bli när dom kör för fort – du måste kunna hantera ditt fordon när något oväntat händer.

Polisen möter de allvarligaste konsekvenserna av fortkörning vid svåra trafikolyckor.

– Det är stor skillnad att krocka i 70 km/h mot 166 km/h. Jag har personligen aldrig hört talas om någon som krockat i 166 km/h utan att skadas allvarligt, ofta med men för resten av livet.

Kontroller genomfördes vid E6a Kärramotet, där 12 körkort omhändertogs.
Vid Västerleden, Fiskebäcksmotet, omhändertogs 4 körkort och vid E6 Örgrytemotet omhändertogs 6 körkort.