Polispodden Stockholm: Polisens digitala jakt på kriminella

Utredaren Maja och it-forensikern Henrik framför en mur med polisens logotype.

I Polispodden Stockholm medverkar utredaren Maja och it-forensikern Henrik, polisregion Stockholm, om deras samarbete i ett omfattande gromningärende för att matcha förhör med digitala spår. Bild: Polismyndigheten

De digitala spåren var helt avgörande för att få fast förövarna i ett omfattande ärende, där män kontaktade barn över hela Sverige på Internet i sexuellt syfte. Samarbetet mellan en it-forensiker och en utredare ledde till fällande dom för två män.

Sökandet efter ett försvunnet USB-minne blev startskottet för it-forensikern Henrik och utredaren Majas intensiva samarbete under ett år i ett gromningärende. Resultatet av deras arbete med ärendet blev två dömda män, för flertalet grova sexualbrott mot 20 målsägande barn runt om i Sverige.

Podd om vad it-forensiken tillförde gromningärendet

I Polispodden Stockholm hör du om hur it-forensikern och utredaren samarbetade genom att söka digitala spår, matcha dem med samtliga förhör och hur ett USB-minne blev avgörande för att lösa ut brotten. De lyfter vad deras arbete innebär, vilka egenskaper de anser är viktiga i sina olika roller och varför de arbetar på polisen.

– Som it-forensiker är man delaktig i olika utredningar där man vill säkra bevis i digital lagringsmedia, till exempel hårddiskar i datorer, USB-minnen, mobiltelefoner, navigationssystem, övervakningssystem med mera, säger Henrik.

– Min uppgift som utredare är att förhålla mig objektivt och utreda vad de är misstänkta för. Utan ett respektfullt bemötande är det svårt att vänta sig att någon skulle vilja berätta om den här typen skamfyllda brott som det faktiskt är, säger Maja.

Samtalet leds av Anna Westberg, presstalesperson på polisens mediecenter i region Stockholm.