Stopp för gärningspersoner som lurade polsktalande brottsoffer

För att få stopp på det stora antalet bedrägerier som sker arbetar polisen brottsförebyggande. Ett lyckat exempel rör bedrägerier mot polsktalande brottsoffer i Stockholms län, där samarbete med ideella föreningar har gett resultat.

I mitten av september i år såg polisens bedrägerisektion i region Stockholm en ökning av anmälningar där gärningspersonen talade polska och utgav sig för att vara polis. Anmälningarna som kom in var både försök och fullbordade brott. Polisen misstänker att det var minst två olika personer som ringde och utgav sig för att vara poliser. Vid samtalet fick brottsoffret veta att någon skulle ha försökt ta ut pengar på deras konto men även att med hjälp av en poliskollega som var på väg hem till brottsoffet kunde fler brott förhindras.

– Jag hade sedan tidigare kontakt med ordförande i en polsk/svensk förening och ringde för att berätta vad vi sett men även med förfrågan att få hjälp att sprida information om den falska polisen, säger Jan Friberg som arbetar som brottsförebyggare vid bedrägerisektionen i Stockholms län.

Polisens framtagna informationsmaterial kunde sedan spridas inom föreningen men även till andra polska intresseföreningar och katolska kyrkan i Stockholm.

Efter att tillvägagångsättet började spridas i de kretsar som nåddes av informationsmaterialet kunde polisen också se en ordentlig minskning av antalet anmälda brott mot polsktalande brottsoffer.

Bedrägeri - utsatt

Har du blivit lurad att göra något, eller att inte göra någonting som gjort att du tagit ekonomisk skada har du blivit utsatt för bedrägeri. Det är viktigt att du polisanmäler brottet och kontaktar din bank så snart som möjligt.

Bedrägeri - utsatt