Unikt beslut ska ge Norrbotten fler poliser

Med bara ett fåtal antagna till polisutbildningen testar Norrbotten ett nytt grepp för att få fler sökande: Fritt val av tjänstgöringsort för kommande poliser.

Trots ett intensivt arbete med att försöka rekrytera personer att söka polisutbildningen har Polisområde Norrbotten inte fått de resultat som önskats.

Inför höstterminen fylldes bara hälften av platserna till utbildningen, inför vårterminen 2022 finns hittills två bekräftat antagna till 21 platser.

- Tillväxten är den viktigaste frågan och då måste vi våga prova något nytt, säger Magnus Modig, tillförordnad polisområdeschef i Norrbotten.

Hittills har fördelningen av nya poliser skett enligt en modell som grundar sig på tanken att poliser ska finnas där medborgarna finns. Polisområdesledningen har i sitt beslut övervägt risken för att områden, orter och stationer kan bli utan polis om ingen vill arbeta där.

- Polisens uppdrag är att finnas till för alla medborgare, och det gäller naturligtvis fortfarande. Men nu riskerar tillväxten inte bara på mindre orter, utan i hela polisområdet, att utebli. Genom att förstärka organisationen i stort kan vi lösa ut vårt gemensamma uppdrag, att finnas för medborgarna i Norrbotten, säger Magnus Modig, tillförordnad polisområdeschef i Norrbotten.

I en undersökning som polisområdet låtit göra bland nyanställda är det tydligt att den enskilt främsta anledningen att söka sig till Norrbotten är sociala skäl, och i ett område med 45 mil mellan vissa orter är det inte så enkelt att pendla om det främsta verksamhetsbehovet visar sig vara på en annan ort.

Att riskera att bli placerad långt hemifrån kan få potentiella sökanden att tveka, tror Magnus Modig.

- Vi vill på det här sättet göra det enklare för dem som redan bor i Norrbotten att vilja utbilda sig och jobba som poliser, säger han.

Polisutbildningen är på två år och kan genomföras på såväl distans som campus i Umeå, Stockholm, Växjö, Borås eller Malmö.

Här kan du arbeta som polis i Norrbotten: Arjeplog, Arvidsjaur, Boden, Gällivare, Haparanda, Kiruna, Jokkmokk, Kalix, Luleå, Pajala, Piteå, Älvsbyn, Överkalix och Övertorneå.