20-åring döms till sex års fängelse för organiserad narkotikahandel

Den 22 september dömdes en 20-årig man från Jordbro till sex års fängelse för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. I ärendet där fysiska beslag av narkotika saknas består en stor del av bevisningen av chattkonversationer.

Hovrätten fastslog tingsrättens tidigare dom om 20-åringen, som har kopplingar till kriminella nätverk. Via en krypterad kommunikationsapp instruerade han tre andra personer som också dömdes i samma ärende, till att förvärva, ta emot leverans, paketera, transportera och sedan sälja av stora partier narkotika på olika platser i Stockholm. Brotten har ägt rum i början av februari 2021.

– En av framgångsfaktorerna i utredningen är att de poliser som initierade ärendet ute även arbetade aktivt i utredningsaretet ända fram till fällande dom, säger Magnus Strid, tillförordnad lokalpolisområdeschef vid polisen i Haninge/Nynäshamn.

I ärendet, där fysiska beslag av narkotika har saknats, har stor del av bevisningen byggt på chattkonversationen mellan 20-åringen och en av de andra dömda männen. Utifrån bilder och videofilmer i chattkonversationerna uppskattar hovrätten att det kan ha rört sig om så mycket som 144 kilo amfetamin som förvärvats i överlåtelsesyfte. Med en säkerhetsmarginal på nära 100 kilo i förhållande till den uppskattade mängden, finner hovrätten att i vart fall den åtalade mängden, 46 kilo amfetamin, utom rimligt tvivel har förvärvats på det sätt åklagaren påstått. Till detta tillkommer också 8 kilo kokain samt drygt 4 kilo cannabis.

Förutom fängelsestraffet ska också 500 000 kronor förverkas från 20-åringen såsom utbyte av brott.