Bedragare lurade äldre på bankkort – dömd till fängelse

En man i tjugoårsåldern har dömts till två års fängelse för tio fall av grovt bedrägeri i Stockholm och Uppsala. Mannen medverkade till att lura av äldre deras kontokort och greps av spanare i våras i Stockholmspolisens insats mot äldrebedrägerier.

Polisens utredning visade att mannen medverkat i grova bedrägerier där äldre personer kontaktats per telefon och lurats att lämna ifrån sig kontokort och kod till personer som utgav sig komma från banken. Målsägarna gjorde det i tron om att personen skulle hjälpa dem avvärja ett bedrägeriförsök.

Efter att de vilseletts och lämnat ifrån sig kort och kod gjorde mannen bankomatuttag och inköp av varor med deras bankkort.

Den 26 juli dömde Södertörns tingsrätt mannen till två års fängelse för tio fall av grovt bedrägeri och ett försök till grovt bedrägeri.

Begick brott på flera ställen

De drabbade personerna är mellan 81 och 99 år gamla. Brotten har begåtts i Solna, Västerhaninge, Vallentuna, Bandhagen, Älvsjö, Knivsta och Storvreta.

En annan man, tidigare dömd för liknande brottslighet med samma modus, dömdes även för två fall av grovt bedrägeri i samma mål.

Brotten skedde med systematik

Tingsrätten skriver att tillvägagångssättet visar på stor förslagenhet då gärningspersonerna först lurat målsägarna att de varit utsatta för bedrägeribrott och försökt vinna deras förtroende genom att erbjuda dem hjälp. Brotten har skett organiserat och med en tydlig systematik och bedöms därför som grova.

Greps under insats i våras

Mannen greps i Södertälje i april efter en tids spaning. Gripandet ingick i ett förstärkt arbete med spanare och utredare från Stockholmspolisens bedrägerisektion för att gripa och lagföra fler misstänkta för så kallad fysisk vishing, som brottstypen kallas.

Läs mer:
Skydda dig mot brott - bedrägerier