En person anhållen för grovt rån i Västerås

Under torsdagskvällen greps och anhölls en person misstänkt för ett grovt rån som inträffade tidigare samma dag i Västerås.

På torsdagen vid 12-tiden inträffade ett grovt rån på Kornbodsgatan i Västerås, när flera gärningspersoner genom hot tilltvingade sig en MC scooter från boende på adressen.

Polisen inledde omedelbart en större insats för att få tag i gärningspersonerna som lämnade platsen på den stulna MC scootern. Insatsen ledde till att det stulna godset hittades i ett förrådsutrymme i en annan del av Västerås senare samma dag. Strax efter fyndet greps en person, som numera är anhållen, mellan 15-18 år misstänkt för det grova rånet på Kornbodsgatan.

Polisen kunde i samband med insatsen säkra viktiga utredningsuppgifter och beslagta den stulna MC scootern.

Sedan början på september har ett tiotal liknande rån inträffat i Västerås. Två personer som har suttit anhållna för ett av rånen har släppts fria, de är dock fortsatt misstänkta och ärendet utreds vidare.  

Polisen ser att det finns ett samband mellan flera av rånen och analyserar just nu en mängd data och information för att snabbare komma framåt i utredningarna. I flera av ärendena har det förekommit våld, hot om våld och tillhyggen.

– Lokalpolisområdet har växlat upp ytterligare i arbetet med att förhindra att fler rån sker samt gripa de skyldiga. Genom arbetet hoppas vi snabbt kunna bryta den negativa brottstrend med grova rån som vi har sett den senaste tiden, Sara Ekström som är lokapolisområdeschef i Västerås.

Polisen är högst angelägna om att få in mer information eller iakttagelser om rånen, bland annat eftersöks många av de stulna MC scootrar som kan stå i allt ifrån förråd till ute i skogen.  Kontakta polisen via 114 14 eller polisens hemsida "Tipsa polisen"

Tillgrepp och rån av MC scootrar

1 september, Stora Gatan/Ringvägen. Försök till grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel.

3 september, Björnövägen. Grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel.

5 september, Eriksborg. Rån alternativt grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel.

5 september, Dingtuna. Försök till grovt rån alternativt försök till grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel.

9 september, Köpingsvägen. Grovt rån.

10 september, Håkantorpsgatan. Tillgrepp av fortskaffningsmedel.

13 september, Lövsångargatan. Grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel.

15 september, Råby. Grovt rån.

16 september, Kornbodsgatan. Grovt rån.