Första större åtalet efter Trojan Shield

Fyra personer i Stockholms län åtalas för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling. Det är det första större åtalet med bevisning från den krypterade kommunikationstjänsten Anom.

– Redan hösten 2020 fick vi information om en app som gjorde att polisen kunde följa konversationer mellan personer som planerade att begå brott. Det handlade om såväl grova narkotikabrott som mordplaner. I det här ärendet har vi haft stor nytta av Anom, säger Magnus Mowitz, regional operationsledare för Trojan Shield hos polisen i region Stockholm.

Vid tillslag den 26 mars i år greps en man i 25-årsåldern i Solna och en kvinna i 30-årsåldern i Nacka med totalt 100 kilo hasch i resväskor. På narkotikamarknaden har den mängden hasch ett värde på cirka tio miljoner kronor. Mannen misstänks för grovt narkotikabrott och kvinnan för grovt narkotikabrott samt medhjälp till grov narkotikasmuggling.

Fler åtal att vänta

Anom var en krypterad plattform som användes av kriminella och som i det dolda administrerades av FBI. Sverige hade ett nära samarbete med FBI i insatsen Trojan Shield. Med hjälp av informationen som svensk polis fick från FBI bedömer Noa, Nationella operativa avdelningen, att flertalet grova våldsbrott och planerade mord i Sverige kunde förhindras.

– Trojan Shield var en mycket lyckad insats ur polisens perspektiv och vi bedriver ett fortsatt intensivt arbete, såväl underrättelsearbete som förundersökningar. Ett stort antal åtal är att vänta över hela landet framöver där Anom-kommunikation utgör en del av bevisningen, säger Ted Esplund på underrättelseenheten vid Noa.

Ytterligare gripanden i ärendet

Efter att de två personerna gripits i det ärende som nu gått till åtal fortsatte utredningsarbetet och den 14 april greps en tidigare ostraffad man i 30-årsålden misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling. I juni greps ytterligare en man i 20-årsåldern misstänkt för grovt narkotikabrott, han är sedan tidigare dömd för grovt narkotikabrott.

– Polisen fick löpande information från chattarna i Anom, vilket självklart har hjälpt det operativa arbetet. Tre av de som greps var tidigare ostraffade och var inte personer vi haft kontakt med tidigare, säger Magnus Mowitz.

I det aktuella ärendet misstänks narkotikan ha gömts i möbler i en lastbil som transporterades från Spanien till Sverige. I den misstänkta kvinnans lägenhet i Bromma i västra Stockholm visar utredningen att narkotikan packades om i resväskor för vidare transport.

Länk till Åklagarmyndighetens pressmeddelande om det aktuella åtalet:

https://www.aklagare.se/nyheter-press/pressmeddelanden/2021/september/atal-for-grova-narkotikabrott-i-solna-norr-om-stockholm/