Hela PO Uppsala finns nu på Instagram

Inläggsbilder från lokalpolisområde Enköping/ Håbos Instagram.

Inläggsbilder från lokalpolisområde Enköping/ Håbos Instagram. Bild: Faksimil Instagram

Under året har polisområde Uppsala startat tre nya konton på Instagram, ett för varje lokalpolisområde.

Lokalpolisområdena Enköping/Håbo, Norduppland och Uppsala/Knivsta har ökat sin digitala närvaro genom att kommunicera med invånarna via Instagram.

­– Syftet med kontot Polisen Enköping/Håbo är att spegla det mångsidiga i vårt arbete. Vi är flera skribenter från olika delar av vår verksamhet, säger polisen Henrik Isberg Törnros.

Polismyndighetens närvaro på sociala medier handlar också om att stärka den lokala närvaron tillsammans med allmänheten, arbeta brottsförebyggande med information och få hjälp med att lösa brott genom att kunna efterlysa tips och vittnesuppgifter.

Funnits på sociala medier i 10 år

Det är framförallt ingripandepoliser som uppdaterar kontot som LPO Enköping/Håbo driver. Henrik Isberg Törnros menar att det faller sig naturligt att de som arbetar i yttre tjänst är mer aktiva som skribenter. Ingripandepoliserna hamnar i olika miljöer varje dag men även andra delar av polisverksamheten är viktiga att skildra.

– Vi visar beslag som söker ägare med hjälp av utredare och administratörer. Information om exempelvis nya passmaskiner och andra nyheter som kan vara intressanta för följarna.

Polisområde Uppsala har varit aktiv på sociala medier sedan i augusti 2011 då Polisen Uppsala läns Facebooksida startade. Ett konto som idag har 48 000 följare. I år har polisområdet tagit steget ut på Instagram med de tre nya kontona som i dagsläget har cirka 7 400 följare sammanlagt. 

– Jag upplever att vårt Instagramkonto är en rolig, informativ och allvarlig plattform för kommunikation med allmänheten och en viktig plats att vara på som polis.