Mammor åtalas för människoexploatering av döttrar

Mitt i sommaren sattes två tonårsflickor att tigga nästan varje dag. Nu åtalas deras mammor för människoexploatering.

Den 14 augusti greps och anhölls två kvinnor i Göteborg misstänkta för människoexploatering av sina döttrar. En polispatrull hade då larmats till torget i Tuve sedan någon reagerat över att en flicka som satt och tiggde verkade vara yngre än 18 år.

Polispatrullen kontaktade kolleger vid människohandelsgruppen i region Väst som åkte ut till platsen.

– Det visade sig att flickan är 17 år och att mamman har tagit hand om hennes id-kort. En stund senare upptäcker våra spanare en annan flicka som också är 17 år, säger Eva Larsson, utredare vid sektionen för internationell och grov organiserad brottslighet i polisregion Väst.

Mammorna tog hand om pengarna

De två kvinnor som greps i närheten är båda i 40-årsåldern och mammor till de båda tonårsflickorna. Enligt polisens utredning har kvinnorna tagit sina döttrar till Sverige från Rumänien, där de är medborgare, i slutet av juli.

Pengarna som döttrarna tiggt ihop misstänks kvinnorna ha lagt beslag på.

Kvinnorna har suttit häktade sedan den 18 augusti och båda har nu åtalats vid Göteborgs tingsrätt för människoexploatering. Båda nekar till brott. Till rättegången ska vittnen kallas för att bevisa att tonårsflickorna fått sitta och tigga praktiskt taget varje dag sedan de kom till Sverige.

Viktigt att tipsa polisen

Brottet människoexploatering infördes 2018 som ett alternativ till människohandel.

– Det är brottsligt att exploatera personer under 18 år för tiggeri. Genom att allmänheten kontaktar polisen vid misstanke om att så unga personer exploateras kan vi utreda de här brotten. Vi värderar alla tips som vi får in om att barn exploateras, säger Eva Larsson.

Flickorna har hörts av polis och omhändertagits av socialtjänsten. De har erbjudits de stödåtgärder som finns för människohandelsoffer, i samverkan med polis, socialtjänst och regionkoordinatorerna.