Sex män åtalas för människorov i södra Stockholm

Natten mellan den 21 och 22 maj kidnappades och misshandlades en 16-årig pojke svårt i Vårberg. Torsdag 30 september har sex män i åldrarna 19-25 år åtalats för att på olika sätt vara inblandade i människorovet.

Det var sent på kvällen den 21 maj och under natten till den 22 maj som den 16-årige pojken tvingades ringa till sina anhöriga och begära att stora summor pengar skulle betalas till gärningspersonerna, under hot om att han annars skulle dödas eller skadas. Polisen larmades och en stor insats med bland annat polisiära förhandlare, insatsstyrkan och spanare tog fart i syfte att avvärja det pågående brottet.

Tidigt på morgonen anträffades pojken vid liv, men med svåra skador. I samband med insatsen greps flera personer och idag åtalas sex män för inblandning i kidnappningen.

– Det har varit en omfattande utredning med väldigt många misstänkta personer initialt men också en stor mängd tekniska undersökningar som genomförts av bland annat kläder och telefoner. Nu lämnas utredningen över till åklagaren för att ta ärendet vidare i rätten säger Daniel Danial, utredare vid polisen i Skärholmen.

Fem av männen åtalas för bland annat för delaktighet i människorov och grov misshandel av pojken samt försök till grov utpressning riktad mot pojkens anhöriga. En person åtalas för medhjälp till människorov av pojken. Flera av de åtalade har kopplingar till ett kriminellt nätverk.

Bevisningen i ärendet består bland annat av polisiära iakttagelser, dna, fingeravtryck samt den 16-årige pojkens och de anhörigas uppgifter om vad som hänt.