Tonårsmamma tiggde – man åtalas för människoexploatering

I somras satt en tonårsmamma och tiggde utanför en livsmedelsbutik när en person reagerade över att hon såg ung ut. Polisen larmades och en man greps. Nu åtalas han för människoexploatering.

Efter första samtalet till polisen åkte en polispatrull från lokalpolisområde Varberg ut till platsen. Det stod klart att flickan var under 18 år och fallet började utredas av människohandelsgruppen vid sektionen mot internationell och grov organiserad brottslighet.

–  Tack vare att någon reagerade över att hon såg ung ut och kontaktade polisen kunde en misstänkt frihetsberövas. Och det ledde i sin tur till att en misstänkt nu åtalas för människoexploatering, säger Frida Selberg, samordnare på människohandelsgruppen.

När den 44-årige mannen hämtade 17-åringen utanför affären den 21 juli följde polisen efter. Mannen kunde gripas i den bostad som han hyrt tillfälligt.

Det visade sig att 17-åringen är mamma till en tvååring och att den misstänkte mannen är farfar till tvååringen. Familjen kommer från Bulgarien och den unga mamman misstänks ha transporterats till Sverige i början av sommaren. Hon sattes att tigga nästan varje dag utanför livsmedelsaffären i Varbergs inland.

Den misstänkte mannen har enligt åtalet utnyttjat hennes utsatta belägenhet.

– Människoexploatering är ett brott som infördes 2018 som ett alternativ till människohandel. Enligt den lagstiftningen är det brottsligt att exploatera personer under 18 år för tiggeri, säger Frida Selberg.

Den åtalade 44-åringen har suttit häktad sedan den 25 juli. I polisförhör medger han de faktiska omständigheterna men nekar till brott.

Den unga mamman har erbjudits de stödåtgärder som finns för människohandelsoffer, i samverkan med polisen, socialtjänsten och regionkoordinatorerna.

Frida Selberg betonar hur viktigt det är att kontakta polis om man ser unga personer som kan vara under 18 år sitta och tigga.

– Polisen behöver allas ögon i samhället och vi går igenom och värderar tips som kommer in. Utan allmänhetens hjälp är det svårt för oss att upptäcka de barn som exploateras, säger hon.