Två personer gripna för guldkedjestölder

Under senaste tiden har flera rån eller stölder av guldkedjor skett i Stockholm. Nu är två unga män frihetsberövade.

En man i övre tonåren är häktad sedan förra veckan och misstänks för grov stöld efter att ha ryckt en guldkedja från en man på Gullmarsplan den 18 september.

En annan man i övre tonåren som var anhållen i sin frånvaro kunde gripas på måndagskvällen i Malmö dit mannen tagit sig med tåg. Ett polisiärt tågstopp genomfördes på centralstationen och ingen passagerare fick lämna tåget innan det genomsökts och mannen hittats. Mannen misstänks för rån efter en händelse i närheten av Sockenplan den 27 september, där en äldre man både blev slagen och föll omkull när gärningsmännen tog hans guldkedja.

– Vi bedömer utredningsläget som gott i båda ärendena och letar efter samband med andra liknande händelser, säger Anya Byström Åstrand, chef för ungdomsgruppen vid polisen Globen.

 En guldkedja som bärs synlig runt halsen kan vara minst lika stöldbegärlig för vissa individer som plånbok och mobiltelefon.

Polisen i Stockholm utreder flera fall av rån och stölder av halskedjor i guld som har inträffat den senaste tiden. I vissa fall har målsägaren utsatts för våld eller hot om våld, men de flesta stölderna sker genom distraktion. Målsägaren frågas om vägen, om cigarretter, får en arm runt halsen eller klappas i ryggen. När målsägaren tappar uppmärksamheten stjäls guldkedjan av gärningsmännen som ofta arbetar två eller fler tillsammans. Vid en sådan händelse glömmer många att undersöka om guldkedjan finns kvar, man kontrollerar klocka och plånbok men tänker inte på vad man haft runt halsen.

För att framgångsrikt kunna utreda en stöld av det här slaget är det viktigt att den som blivit bestulen genast ringer 112.