21 personer misstänks för dopningsbrott efter insats mot gym i Stockholm

  • Beslag av dopningspreparat
    Del av polisens beslag vid insatsen. Bild: Polisen
  • Beslag
    Del av polisens beslag vid insatsen. Bild: Polisen
  • Urinprov
    Urinprov. Bild: Polisen
1/3

I slutet av förra veckan genomförde polisen insatser mot dopning på cirka 25 gym på olika platser i Stockholms län. 21 personer i åldrarna 19-64 år misstänks nu för brott.

Ett femtiotal poliser från hela landet medverkade vid insatsen som hölls både i city men också i de södra och norra delarna av Stockholm. Syftet med insatsen är att arbeta mot dopningsproblematiken som polisen sett är allt vanligare bland vanliga motionärer.

Kontroller gjordes både mot gym som är anslutna till ett koncept med målet att hålla gymverksamheten drogfri samt gym där polisen har fått kännedom om en viss dopningsproblematik.Polisarbetet har skett både civilt och uniformerat.

– Insatsen har genererat i 21 misstankar om dopningsbrott. Vi har också beslagtagit över 15 000 enheter dopningspreparat. Vi har kontrollerat personer inom risksupportermiljön men också många vanliga motionärer som brukar dopning, säger insatsledare Felicia Alonzo.

Under insatsen har polisen samverkat med organisationen Antidoping Sverige haft besök av världens enda dopningshund Molly tillsammans med hundförare Joanna Sjöö.

– Vi ser en direkt koppling mellan dopning och andra våldsbrott såsom narkotikabrott, våld i nära relation, våld i offentlig miljö och kriminella nätverk. Med vår närvaro vill vi komma åt kriminalitet som finns i de här miljöerna. Vi har påträffat både kvinnor och män i åldrarna mellan 19 – 64 år som misstänkts för dopningsbrott under insatsen, säger Felicia Alonzo.

Precis som narkotikaförsäljning är försäljning av dopning en möjlig inkomstkälla för organiserade kriminella nätverk.

Resultatet efter insatsen

Över 25 kontrollerade träningsanläggningar i polisområde Stockholm city men även i angränsande polisområden i regionen - där flertalet individer har kontrollerats.

21 misstankar om dopningsbrott – eget bruk.
5 misstankar om innehav av dopningspreparat.
4 misstankar om narkotikabrott – eget bruk
4 misstankar om narkotikabrott – innehav
1 misstanke om drograttfylleri
1 misstanke om grov olovlig körning

Beslag av cirka 15 000 enheter dopningspreparat.