E-legitimation för bokning av tid för ansökan om pass eller nationellt id-kort

Nu inför Polismyndigheten ändringar som gör att den som vill boka en tid för ansökan om pass eller nationella id-kort måste identifiera sig med hjälp av e-legitimation.

Tisdagen den 19 april klockan 22 kommer det införas krav på e-legitimation för att boka tid för att ansöka om pass och nationella id-kort. Från klockan 22--00 kommer systemet uppdateras och inte vara tillgängligt för bokningar.

– Identifiering med hjälp av e-legitimation gör bokningarna ännu mer personliga. Samtidigt skapar det förutsättningar för polismyndigheten att i framtiden införa andra tekniska lösningar för att få ett ännu bättre system för köer och eventuella prioriteringar, säger Per Engström, nationell kommenderingschef för nationella särskilda händelsen Pass.

Dessa e-legitimationer kan du använda

Idag finns det tre godkända e-legitimationer som kan användas när du ska boka tid för ansökan om pass eller nationellt id-kort.

  • BankID
  • Mobilt BankID
  • Freja eID+

Har du inte e-legitimation kan du använda ett ombud eller ringa 114 14

Du kan också ta hjälp av någon som har e-legitimation, ett ombud (t.ex. vårdnadshavare som bokar tid åt sina barn), och be denne hjälpa till att boka en tid. Då identifierar ombudet sig med sin e-legitimation och ombudets personuppgifter anges då automatiskt i bokningen. Att det är ombudets personuppgifter som anges i bokningen utgör inget hinder vid besöket på passexpeditionen. 

Har du inte ett ombud eller kan använda e-legitimation kan du ringa till 114 14 och få hjälp av polisens operatörer att boka en tid. Polismyndigheten ser även över efter ytterligare lösningar för de som inte har eller kan använda e-legitimation. Du som ringer in behöver inte ha e-legitimation.

Svenska medborgare som bor utomlands och inte har e-legitimation kan ringa polisen på +46 77 114 14 00 för att få hjälp med att boka tid.

Alla bokningsbara tider på polisen.se

Alla tider som går att boka finns på polisen.se, så de som inte själva kan boka då de inte har e-legitimation har ingen förtur till tider. Polisens operatörer använder bokningssystemet på polisen.se för att hjälpa till att boka en tid.

Polisen kommer aldrig ringa dig och be dig använda e-legitimation. Om någon ringer och säger att de är från polisen och ber dig identifiera dig med e-legitimation – lägg på luren.

Läs mer om hur du skyddar dig mot telefonbedrägerier