Ett av världens största hackerforum nedstängt i Europolinsats

Skärmdump från Europols hemsida.

Skärmdump från Europols hemsida.

Svensk polis har genom en Europolinsats deltagit i att stoppa hackerforumet Raidforums som handlat och bytt med stulen och läckt information.

Hackerforumet Raidforums startades 2015 och har haft över en halv miljon medlemmar som har handlat med olika typer av hackad och stulen information. Det handlar om allt ifrån olika länders röstlängder, kundinformation och sjukjournaler. Forumet har bland annat fått till sig informationen genom hackerattacker och intrång i olika datasystem. Information som sedan kan användas vidare av den organiserade brottsligheten.

– Att sidan plockats ner innebär ett hårt slag mot den organiserade brottsligheten i cybermiljön. En central mötespunkt har störts ut vilket innebär att det kommer kräva tid och kraft för den organiserade brottsligheten att bygga upp sin verksamhet, säger Björn Eriksson, gruppchef komplexa cyberbrott på Noa, polisen.

Den internationella insatsen Tourniquet som i Sverige gått under namnet Viking, har föregåtts av lång planering och förberedelser tillsammans Europol, samt i nära samarbete med the Joint Cybercrime Action Taskforce (J-CAT), som bland annat arbetar fokuserat mot internationella cyberbrott.

– Genom vår internationella samverkan är vi delaktiga i att byta information, lägga pussel gemensamt och koordinera insatser, oavsett var brotten begås. Cyberbrottsligheten är gränslös, därför måste svensk polis arbeta med våra internationella partners för att vara framgångsrika, säger Björn Eriksson.

Följande länder har deltagit i operationen:

  •  Storbritannien: National Crime Agency (NCA)
  • Portugal: Judicial Police (Polícia Judiciária)
  • Tyskland: Federal Criminal Police Office (Bundeskriminalamt)
  • Sverige: Polismyndigheten (polisen)
  • Rumänien: National police (Poliţia Română)
  • USA: U.S. Secret Service (USSS), Federal Bureau of Investigation (FBI), Internal Revenue Service – Criminal Investigation (IRS-CI)
  • Europol: European Cybercrime Centre (EC3), Joint Cybercrime Action Taskforce (J-CAT)

Mer om:

Raidforums

Webbplatsen är välkänd inom så väl organiserad brottslighet i cybermiljö, som för säkerhetsforskare och övriga som är intresserade av cyberbrott. Utöver att utgöra en mötesplats för diskussion kring bland annat cyberbrott, säljs och utbyts även stulen information och illegala tjänster/verktyg tillhandahålls genom webbplatsen.

J-CAT

Joint Cybercrime Action Taskforce, är en operativ grupp på Europol som funnits sedan 2014 för att möta behovet att koordinera insatser och möta utvecklingen inom cyberbrott internationellt. J-CAT består av 17 medlemsländer; 10 EU-länder och 7 länder utom EU. J-CAT:s prioriterade brottsområden är komplex cyberbrottslighet, cyberbedrägeri, sexuell exploatering av barn, brottslighet på darknet och brottsöverskridande möjlighetsgörare. Under 2021 stödde J-CAT i 82 insatser. Sverige är medlem i J-CAT sedan 2019.