”Ett hårt slag mot den organiserade brottsligheten”

Pistoler

Fem män åtalas den 12 april 2022 i Vänersborgs tingsrätt för bland annat synnerligen grovt vapenbrott, inbrottsstöld samt grov stöld på olika orter i Västsverige.

Efter en tids spaning av svensk och norsk polis lokaliserades en vapengömma i Västerlanda i Lilla Edets kommun. Fyra personer greps och häktades i september 2021, den femte häktades i januari i år.

– Gärningsmännen misstänks för att ha smugglat vapen, gömt dem och sålt dem vidare i kriminella kretsar runt om i Sverige. Utredningen har varit intensiv och är mycket omfattande, säger Göran Fredriksson, utredare vid polisen i Fyrbodal.

– Vapenbrottet bör bedömas som synnerligen grovt eftersom innehavet avsett ett stort antal vapen, att vapen har innehafts i ett fordon på allmän plats, flera av vapnen har varit av särskilt farlig beskaffenhet då de är kraftfulla och gärningen har varit av särskilt farlig art då vapnen innehafts i en kriminell miljö där de kan befaras komma till brottslig användning, säger kammaråklagare Johan Udén vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet

De flesta av männen, som är i 20-30 årsåldern, är hemmahörande i Västsverige. En av dem är norsk medborgare.

– Det här är ett hårt slag mot den organiserade och gränsöverskridande brottsligheten. En nyckel till framgång har varit ett mycket gott samarbete mellan norsk och svensk polis, åklagare samt mellan regionala och nationella resurser, säger Per Björkman, spaningsledare vid polisen i Fyrbodal.