Flera anhållna i Linköping och Norrköping efter upplopp

Ett stort antal personer har anhållits efter upploppen i Linköping och Norrköping under påskhelgen.

Upploppen är allvarliga händelser och ett intensivt utredningarbete pågår nu. I Östergötland har beslut tagits om att vid sidan av den ordinarie jouråklagarverksamheten avsätta särskilda resurser för att ta hand om det stora antal frihetsberövanden som gjorts.

I Linköping finns för närvarande 17 personer anhållna för våldsamt upplopp, varav fyra är under 18 år.

I Norrköping finns åtta personer anhållna. Fyra av dessa är under 18 år.

De aktuella brottsmisstankarna är våldsamt upplopp och sabotage mot blåljusverksamhet. Ytterligare brottsmisstankar kan tillkomma såsom sabotage mot blåljusverksamhet – grovt brott, grov skadegörelse, grovt våld mot tjänsteman m.m.

Senast på onsdag den 20 april behöver åklagare ta ställning till om de anhållna ska begäras häktade.

De båda åklagarkamrarna i länet har löpande kontakt och samverkan internt och även med polisen. Polisen i region Öst arbetar nu intensivt med utredningsarbetet och går igenom stora mängder filmer och bilder för att klargöra händelseförloppet och identifiera misstänkta. Polisen organiserar sig i särskild ordning för att hantera det omfattande materialet.

Chefsåklagare Eva Nemec Nordh vid Åklagarkammaren i Linköping och chefsåklagare Torsten Angervåg vid Åklagarkammaren i Norrköping är tillgängliga för media på telefon för kortare kommentarer i dag kl. 14– 15.

Kontaktuppgifter till Åklagarmyndigheten