Synnerligen allvarliga brott mot polis

De senaste dagarna har det varit våldsamma upplopp på flera orter i landet inför genomförandet av tillståndsgivna allmänna sammankomster. Rikspolischef Anders Thornberg kommenterar händelserna.

– Det är synnerligen allvarliga brott som de senaste dagarna har riktats mot polisen och annan blåljuspersonal. Flera deltagare i upploppen har fokuserat på att angripa och allvarligt skada poliser och polisens egendom, det har funnits en likgiltighet för mina medarbetares och andras liv. Vi ska visa att den som begår sådana här brott inte kommer undan. Grova brottsliga angrepp på rättsstaten måste och ska beivras snabbt. 

 – Vi har sett våldsamma upplopp tidigare. Men det här är något annat. Det är ett grovt våld som riktar sig mot liv och egendom, framför allt mot poliser. Det är mycket oroväckande och vi kommer ta till kraftfulla motåtgärder. Det här ska inte fortsätta.

 –  Utöver att hantera kommande allmänna sammankomster är det nu viktigt att ta hand om våra medarbetare som varit i kommenderingarna, i upploppen, de som stått öga mot öga med stenkastande grupperingar, de som skadats och de som lett insatserna. Jag har kontakt med Polisförbundet i de frågorna.