Helgens händelser – allvarliga angrepp på samhället och polisen

Kriminella personer har under påsken utnyttjat tillfället att gå till angrepp på samhället och polisen och övriga blåljuspersonal på flera orter i Sverige. De som ligger bakom detta ska identifieras och lagföras.

– Det är synnerligen allvarliga brott som de senaste dagarna riktats mot vårt samhälle, poliser och övrig blåljuspersonal. De har visats en likgiltighet för människors liv och hälsa som vi inte sett tidigare. Vi ska få stopp på detta och visa att de som begår dessa brott inte kommer undan, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Oroligheterna som varit på flera orter i landet har inneburit att flera poliser skadats och att polisfordon förstörts. Ett antal personer som funnits ute där de våldsamma upploppen varit har också skadats.

– Det är fasanfulla berättelser från våra medarbetare om vad de mött. Detta är mycket allvarligt och i flera fall är det fråga om vad som skulle kunna bedömas som mycket grova brott. Vi ska göra allt i vår makt för att komma tillrätta med den samhällsutveckling vi nu ser. I det arbetet behövs krafttag från hela samhället, säger Anders Thornberg.

Det är inte första gången människor med kontroversiella åsikter får tillstånd att hålla allmän sammankomst. Det är en grundlagsskyddad rättighet och under 2022 har berörd person som fått tillstånd under påskhelgen också varit på flera orter i landet utan att det lett till allvarligare ordningsstörningar.

Under helgen har det skett våldsamheter på sex platser där det getts tillstånd för allmänna sammankomster. Två av de sex tillståndsgivna allmänna sammankomsterna kunde genomföras. I ett fall fick den upplösas och i tre fall kunde sammankomsterna inte starta på grund av allvarliga ordningsstörningar.

– Rätten att uttrycka sin åsikt är grundlagsskyddad och vårt uppdrag är att stå upp för den rätten och det kommer vi fortsätta att göra. Vi arbetar nu hårt i hela landet med att ta reda på vilka som står bakom helgens våldsamheter. Flera är redan identifierade och vi har gott om filmmaterial från egna kroppsburna kameror, men har nu också gått ut och bett om material från allmänheten. Det har redan gett mycket bra underlag i arbetet med att möjliggöra lagföring av våldsverkarna, säger Jonas Hysing, kommenderingschef för den nationella särskilda händelsen Val.