Polisregion Syds summering efter nattens händelser

Efter en allmän sammankomst i Malmö under lördagen blev det en stökig natt med flertalet ordningsstörningar i form av bränder och attacker mot polisen.

– Inledningsvis vill jag tacka alla medarbetare och kommenderingsledningen för det mod och den professionalism ni visat under mycket svåra förhållanden. Jag vet att det varit en utmanande planering med många och svåra överväganden. Trots omfattande planering, många och kloka val, samt väl tilltagen resurs hamnade vi under lördagsnatten i en situation som inte är acceptabel, i vårt land eller någon annanstans, säger regionpolischef Carina Persson.

Det var vid midnatt som oroligheter utbröt i stadsdelen Rosengård som ledde till ordningsstörningar. Ett flertal bränder utbröt och stenar samt Molotowcotails kastades mot polisen. En stadsbuss sattes i brand samt ett miljöhus och sopkärl.

Regionpolischef Carina Persson fördömer händelserna kraftfullt och vänder sig till de individer som är ansvariga:

– Jag vill kraftfullt fördöma de attacker och våldsamheter som ett antal individer ägnade sig åt i Malmö och Landskrona under gårdagskvällen och natten. Ni har utsatt såväl medborgare som polis och räddningstjänst för en allvarlig fara. Genom ert avskyvärda agerande skapar ni ett samhälle som ingen av oss vill leva i, säger hon.

Kommenderingschef Anders Wiberg instämmer:

– Vi tolererar inte de våldsyttringar som förekommit och nu kommer polisen att dra igång utredningsarbete för att lagföra de personer som begått brotten, säger han.

Polisen har varit på platsen med flera olika förmågor som har bidragit till att återställa den allmänna ordningen och säkerheten.

Inga allvarliga personskador har identifierats – däremot egendomsskador till följd av brand.

Tidigare på dagen genomfördes en allmän sammankomst i en annan del av Malmö.

Vid ett tillfälle körde en bil in i ett av polisens kravallstaket. Föraren kunde gripas och misstänks nu för mordförsök.

Efter denna händelse utbröt stenkastning på platsen.

Målet med polisens insats var att den grundlagsskyddade yttrande- och mötesfriheten skulle upprätthållas både för den tillståndsgivna allmänna sammankomsten och för eventuella motdemonstranter.

– Vi har haft en god planering och gjort noggranna taktiska avväganden. Trots ordningsstörningar kunde den allmänna sammankomsten genomföras, säger Anders Wiberg kommenderingschef.

Rikspolischefens uttalande om händelserna

Detta gäller vid allmänna sammankomster