Kontroller för att sänka medelhastigheten

1 236 förare i polisregion Nord rapporterades för hastighetsöverträdelser under den nationella trafikveckan med fokus på hastighet som genomfördes vecka 16.

Under förra veckan, 18 till 24 april, genomfördes en nationell trafikvecka med extra fokus på att genomföra hastighetskontroller för att öka trafiksäkerheten på våra vägar. 

–  Det är två delar i trafikanters beteende som främst påverkar risken att dö eller förolyckas i trafiken; nykterhet och hastighet, där hastigheten är störst. Vi fokuserar på det som gör stört skillnad, säger Daniel Pettersson, chef för trafiksektionen, polisregion Nord

Sänka medelhastigheten

Under veckan rapporterades totalt 1 236 förare för hastighetsöverträdelser i de fyra nordligaste länen; Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland. 

Vid kontrollerna lade polisen fokus på de som kör lite för fort, 6-9 kilometer i timmen, samt på de som körde mycket för fort. 338 av de rapporterade i region Nord körde mellan 6 till 9 kilometer i timmen över maxhastighet.

–  All forsning visar att för att göra skillnad och få ner medelhastigheten måste vi jobba med den stora gruppen fortkörare och majoriteten kör bara lite för fort. Om de sänker hastigheten lite så får vi ned medelhastigheten. Därför rapporterar vi från en låg överträdelsenivå, säger Daniel Pettersson.