Unga män åtalas för två mord i Järva

Ett gediget utredningsarbete i polisområde Stockholm nord har genererat goda resultat i arbetet mot den organiserade brottsligheten det senaste halvåret.

Idag, torsdagen den 21 april, väcks åtal gällande två mord i Hjulsta 2021. Fem unga män med koppling till kriminella nätverk åtalas för mord och mordförsök.

Två av männen åtalas för att ha skjutit en man till döds utomhus i Hjulsta den 31 maj 2021, strax före midnatt.

Två månader senare, den 30 augusti, sköts två män på en innergård efter midnatt i Hjulsta. En avled och en skadades svårt. Tre av männen åtalas för mord och mordförsök. En man åtalas för mordförsök. 

Kriminell uppgörelse

Händelsen bedöms vara en del av en uppgörelse mellan två kriminella nätverk.

En av männen åtalas för mord i båda fallen. Mannen åtalas även för grovt vapenbrott med anledning av ett upphittat vapen den 17 augusti i Tensta.

– Vi fortsätter arbeta hårt med att göra Järva-området tryggt att bo och vistas i. Detta är andra åtalet på kort tid för ärenden från 2021. Vi är i ett läge där vi kan arbeta mer proaktivt istället för reaktivt. Vi arbetar varje dygn med att förhindra nyrekrytering och nyetablering av ungdomar in i kriminella miljöer, säger lokalpolisområde Järvas chef, Anders Djurestad.