Omfattande utredningar väntar efter upploppen i Malmö

Bild på polisbilsar under upplopp i Malmö

På Västra Kattarpsvägen i Malmö uppstod ett våldsamt upplopp. Polisen fick mota tillbaka mobben och skydda räddningstjänsten som, bakom fotografen, håller på att släcka en stadsbuss som sattes i brand.

Efter helgens våldsamma upplopp sätter polisområde Malmö ihop en särskild grupp som enbart ska arbeta med utredningar mot de personer som varit våldsamma och gjort sig skyldiga till brott.

Omkring 100 personer var aktiva i upploppet som uppstod vid Skånegården under påskaftonens eftermiddag i samband med en allmän sammankomst. När oroligheterna sedan fortsatte på kvällen vid Rosengård uppskattas 200 till 300 personer har deltagit i den mobb som bland annat kastade sten och Molotowcocktails mot polis, satt eld på flera miljöhus och senare vandaliserade Rosengårdsskolan. Ordningsstörningarna fortsatte under påskdagen.

Nu inleds ett intensivt arbete med att identifiera personer som aktivt deltagit i våldsamheterna och utredningsläget bedöms som gott. Polisen bär kroppskameror och många medborgare som blev vittnen filmade händelseförloppet. Allt detta material ska nu gås igenom och det kommer att ta tid.

- Det finns massor av filmer och bilder från händelserna. Material fortsätter strömma in och det är en stor uppgift som ligger framför oss med att gå igenom alla filmer och identifiera våldsverkare. Det kan vara en del som inte är kända av oss sedan tidigare och då tar det extra tid att ta reda på vem de är, säger Jimmy Arkenheim, lokalpolisområdeschef i Malmö.

Malmöpolisen har dragit viktiga lärdomar av de utredningar som gjordes efter upploppen i Rosengård i augusti.  Den gången var utredningarna klara efter cirka sex månader. Jimmy Arkenheim bedömer att det kommer att ta minst lika lång tid innan alla gärningspersoner ställs inför rätta efter helgens händelser.

- Förra gången var det ett större våldsamt upplopp. Nu rör det sig om flera händelser på olika platser under två dagar. Det innebär fler ärenden att utreda, totalt rör det sig om ett 30-tal bland annat misstankar om våldsamt upplopp, grov allmänfarlig ödeläggelse, blåsjusabotage, mordbrand och mordförsök, säger han.

Personer som har viktiga uppgifter att lämna rörande helgens upplopp i Malmö ska ringa polisens kontaktcenter på 114 14. Den som har bildmaterial som kan hjälpa polisen att identifiera misstänka gärningspersoner kan ladda upp bilder och filmer på polisen.se