Utökade öppettider och andra åtgärder ska ge fler tider för pass

Polisområde Örebro utökar tiderna för passansökning och utför även andra åtgärder för att komma tillrätta med de långa köerna för tidsbokning av pass.

Under den senaste tiden har det varit svårt att boka en tid för passansökan i polisens receptioner i hela Sverige, så även i polisområde Örebro. För Örebros del har polisen beslutat om en rad åtgärder som ska förbättra situationen.

- Främst handlar det om att utöka öppettiderna på helger för just passansökningar, men det handlar också om att ställa om personal så att fler kan ta emot passansökningar. Vi tar också in sommarvikarier och annan extrapersonal tidigare är planerat för att underlätta för våra medborgare att få sina pass, säger Annika Laestadius, kanslichef polisområde Örebro.  

De passexpeditioner som finns i Örebro län är i Hallsberg, Karlskoga, Lindesberg, Örebro och Vivalla. Samtliga receptioner utökar sina öppettider och alla passexpeditioner utom i Vivalla har börjat med att ha öppet vissa lördagar. I Örebro kommer man att ha lördagsöppet 2 april och 14 maj. I Lindesberg 2 och 9 april, i Karlskoga 9 april och i Hallsberg 23 april och 7 maj. Vivalla har från och med april öppet tisdagar, onsdagar och torsdagar. Fler ändringar kan komma under våren. Sammantaget innebär åtgärderna att det uppstår fler bokningsbara tider i systemet. De utökade öppettiderna för pass har uppdaterats i bokningssystemet för respektive passexpedition.

- Eftersom vi släpper nya tider efter hand rekommenderar jag alla som behöver pass att gå in i tidsbokningen med jämna mellanrum och söka efter tider, säger Annika Laestadius.

Sedan tidigare har Polismyndigheten beslutat om andra åtgärder för att underlätta bokningen. Ett exempel är att det nu krävs att man uppger sitt namn vid bokningen vilket försvårar möjligheten att boka upp ett flertal tider och sedan sälja dessa tider till andra.

Se tidigare nyhet

Åtgärder för passbokning