Stulna cyklar för mångmiljonbelopp

Bild på en mängd cyklar i en förrådsbyggnad

Bild: Polisen

I främst Östersund är det många som får sin cykel stulen men stölder förekommer i hela länet. Stölderna ökar och godsvärdet för de stulna cyklarna bedöms vara flera miljoner.

Alla cyklar som tas i beslag har en ägare men många gånger kan vi inte kan identifiera den stulna cykeln mot en anmälan. För att öka möjligheten att få tillbaka cykeln ska anmälan innehålla så många detaljer som möjligt, exempelvis tillverkare, modell, färg, ramnummer och andra kännetecken. Bifoga gärna en bild på din cykel när du anmäler den stulen.

För att göra det svårare för tjuven att stjäla din cykel ska den självklart vara fastlåst med godkänt lås i ett föremål som inte är lätt att flytta. Men det allra bästa är att tjuven inte ens ser att finns en cykel att stjäla! De flesta cyklar stjäls i anslutning till bostäder så om du har möjlighet ta in din cykel i ett förråd eller garage minskar risken. Men glöm inte att låsa den även där!

Risk att köpa stöldgods

Den som stjäl en cykel gör det ofta för att sälja antingen hela cykeln eller delar av den. Du som köper en begagnad cykel, eller delar av en cykel, behöver säkerställa att du inte köper stöldgods. Tecken på att någon säljer stöldgods kan vara:

  • Säljaren vill inte identifiera sig
  • Ramnummret är bortskrapat
  • Cykeln är ommålad
  • Lågt pris i förhållande till egentligt värde

Du kanske tycker att gjort en bra affär när du köpt en vara som borde kosta 5 000 kr men du betalade endast 500 kr. Visst det kan vara ett klipp, men mest troligt finansierar du kriminell verksamhet. Så länge det finns köpare kommer tjuven att fortsätta stjäla cyklar och genom att köpa stöldgods begår du själv ett brott.