Ficktjuvar som stulit från äldre häktade

En kvinna och en man häktades den 14 augusti efter en serie fickstölder mot äldre i Stockholm. De två är på sannolika skäl misstänkta för fyra fall av fickstölder där äldre personer har varit brottsoffer. Polisen tittar nu vidare på fler liknande fall.

De två ficktjuvarna greps av ordningsvakter torsdag den 11 augusti i Hallunda centrum. De blev påkomna när de försökte stjäla från en äldre kvinna med rullator som handlade i en butik.

Efter gripandet kunde polisen tidigt känna igen de två gripna från andra fall under sommaren där äldre personer drabbats av ficktjuvar i södra Stockholm. Tillvägagångssättet var liknande.

Samtliga brottsoffer var äldre personer och brottet inleddes med att kvinnan tog kontakt med den äldre personen för att avleda och distrahera medan mannen stal från handväska eller dylikt. Stölderna har skett både från fickor men också från väskor eller dylikt som funnits på rullatorn.

De två gripna är nu häktade på sannolika skäl misstänkta för försök till stöld i Hallunda och tre fall av grov stöld i Skärholmen, Bandhagen och Alby.

Polisen tittar nu också vidare på ytterligare fall där brotten finns på film för att kunna se om de två häktade varit inblandade i ytterligare stölder.

Mer om brott som drabbar äldre personer

När det gäller bedrägerier och stölder mot äldre varierar tillvägagångssätten. När det gäller stölder handlar det inte sällan om okända personer som tar kontakt och försöker distrahera så att stöld kan ske ur väskor, i rullatorer med mera.

När det gäller bedrägerier är det nya tillvägagångsätt hela tiden. Ofta är det personer som ringer upp och anger att de kommer från en myndighet, en bank, ett försäkringsbolag eller dylikt och utger sig vilja hjälpa till och ber den äldre logga in med bank-id eller ge ut sina kortuppgifter.

Prata gärna med dina äldre anhöriga om vikten av att ej lämna ut uppgifter till okända.

Mer om brott mot äldre eller personer med funktionsnedsättning.