Färre fjällräddningar hittills i år jämfört med förra året

Bild på fjällräddningens och polisens loggor

Bild: Polisen

Hittills i år under perioden 1 juni - 8 augusti har det genomförts 58 fjällräddningar. Det är 29 färre jämfört med samma period 2021.

Polisen bedriver fjällräddning i de fyra fjällänen, Dalarna, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten. Fjällräddare kallas ut när det föreligger fara för liv och hälsa.

Anledningar till att Fjällräddningen kallas ut är oftast fallskador eller sjukdomstillstånd.

- Från att ha haft en topp under 2020 har det blivit färre fjällräddningar. Det kan finns många faktorer som spelar in, exempelvis väder, pandemi och befolkningens resvanor, säger Lars Ragnvaldsson, verksamhetssamordnare inom polisens räddningstjänstgrupp.

Fjällräddningar 1 juni-8 augusti

2019 77
2020 95
2021 87
2022 58

Mycket av säsongen då många befinner sig fjällen är återstår och de senaste fem åren har augusti varit den månad då flest fjällräddningar genomförts.

- Augusti, men också september är populära månader att fjällvandra i, det är också nu som många plockar bär och svamp. Man bör vara medveten om att vädret kan skifta snabb och minusgrader är inte ovanligt i högre terräng, säger Lars Ragnvaldsson.

Säkerhet i fjällen

Den som ska vara i fjällen behöver, oavsett årstid, förbereda sig ordentligt och hålla sig uppdaterad om väderförhållandena.

Fjällsäkerhet på sommaren

Fjällsäkerhet på vintern

Fjällräddarnas arbete